Спецсъдът прекрати делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

  • 08 март 2018 14:55

  • 7108
  • 5
Спецсъдът прекрати делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев
© Булфото

Специализираният съд прекрати съдебното производство и върна на прокуратурата делото срещу Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко, Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи, Иво Прокопиев, Петър Василев, Любомир Рачев и Радослав Рачев. Това стана ясно в края на разпоредителното заседание по делото, което има за цел да изчисти евентуални процесуални пречки за продължаването му. Определението може да се обжалва и протестира в 7 дневен срок.

Делото срещу шестимата е заради продажбата през 2011 г. на 33 процента държавни акции от електроразпределителното дружество ЕВН, което според държавното обвинение е довело до загуба за държавата от 20 млн. лв.

Причината за решението на съда е, че делото е внесено в спецсъда от некомпетентен прокурор от Софийска градска прокуратура, а не от специализираната прокуратура. Съдът посочи още, че в обвинението липсва конкретика за кого е нанесена вреда и е необходимо повече уточнение за мястото на извършване на деянието. Според съда са допуснати отстраними процесуални нарушения довели до ограничаване правата на подсъдимите.

Съдът реши още да конституира Министерството на финансите като граждански ищец и допусна иска им за над 20 млн. лв.

Това е втори съд и втори съдебен състав, който връща делото на прокуратурата, след като миналата година това направи Софийският градски съд.

Пред медиите адвокат Ина Лулчева, която защитава Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко, заяви, че част от обвиненията не са подсъдни на Специализирания съд, а на Софийски районен съд.

"Втори съд, след СГС, казва на прокуратурата, че такова обвинение по този начин формулирано не може да има и затова се върна делото", коментира тя определението на съда.

Иво Прокопиев коментира, че той е обвинен за свое публично изказване в Тристранния съвет, който е две години преди събитията, за които се говори в делото.

Единият от прокурорите по делото, Емил Петров, коментира, че съдът основно е казал, че делото е внесено от некомпетентен орган.

"Това е процес, който ще се докаже и ще се види от цялото общество как се продават държавни активи. Няма да се чудим утре защо сме на този хал, защото държавните активи са продадени по този начин, който трябва да го види цялото общество - задкулисен с игри, които ние сме се опитали в тоя вид дела да ги покажем", коментира прокурор Петров, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7108 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Ввв

2018.03.10 | 18:59

5
Искало и да не прекрати....нещастници продажни

2018.03.10 | 18:59

4
Виновен седесар няма, все са невинни.

2018.03.10 | 18:59

3
PROSTITYTKI DOLNI ZA KOLKO PARI SE PRODADOXTE NE SPRIAXTE DA KRADETE... DANO NIAKOI CIGANIN VI GRAMNE!
Лжкж

2018.03.10 | 18:59

2
Политици в затвор няма да има, това не е румъния!!!

2018.03.10 | 18:59

1
3-мата бандити от мутро-СДС-то трябваше да са с мотики в Белене, но при костовизма виновни са само невинните.

Добави коментар

Водещи новини