Пациентски организации искат да отпадне таксата за посещение при лекар

  • 07 март 2018 18:57

  • 5699
  • 5
Пациентски организации искат да отпадне таксата за посещение при лекар
© Gettyimages

Пациентски организации предложиха таксата за преглед при личен лекар да отпадне. Това се случва дни след като столичните джипита излязоха на протест, за да поискат потребителската такса за посещение при тях да се увеличи на 5,10 лв. В европейски страни като Германия например подобна такса няма, а сума в размер от 5,10 лв. ще бъде непосилна за по-голямата част от българите с ниски доходи, коментира Пенка Георгиева, която представлява пациентски организации „Заедно с теб” пред Дарик.

Тя споделя мнението, че общопрактикуващите лекари няма да изпитат финансово затруднение, ако таксата отпадне, тъй като новият рамков договор, подписан преди седмица, предвижда 14 млн. повече в бюджета им. Освен предложение потребителската такса за посещение при джипи да отпадне, пациентите изразиха и несъгласие медицинските бележки за освобождаване от училище да се заплащат.

Пенка Георгиева припомни, че новият рамков договор предвижда повече пари за общопрактикуващите лекари от страна на здравната каса.

Пациентите не са съгласни също така и с искането на общопрактикуващите лекари задължението им за 24-часово разположение да отпадне. От организацията посочват още, че не желаят изискванията на неудовлетворените от системата да се стоварват на гърба на пациентите и допълват, че това са възможностите на държавата ни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5699 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Пациент

2018.04.09 | 11:42

5
Личните лекари са най големите лапачи. Да ли ще го доживеем!
Хаха

2018.04.09 | 11:42

3
Личните лекари трябва да се премахнат!!! Те не вършат работа, а само губят времето на хората, обират парите на касата и създават раздори
Тара

2018.04.09 | 11:42

4
До toi Малоумен си ти, след като не осъзнаваш , че IT специалистите са в основата на човешкия прогрес в днешно време и те го дърпат напред. А тези с високите заплати са най-често гордостта на България, печелили десетки медали за нея по международни състезания и олимпиади. Чове
toi

2018.04.09 | 11:42

2
Разберете едно нещо - докато не направите най-ниската лекарска заплата минимум равна на тази на малоумните IT ``специалисти`` с по 4-5 години измислено образование, не може да очаквате каквото и да е било качество в здравеопазването!!!
бодил трънлив

2018.04.09 | 11:42

1
Прави са хората! Това са нелегални неотчетени в НАП пари от лич.лекари и ако искат такси трябва да издават касов бон! А те не издават такъв така печелят от стотици до хиляди в джобовете си! Те срама нямат и забравят Хипократовата си клетва! Така че хората са прави-да ги подкре

Добави коментар

Водещи новини