Харесайте facebook страницата ни

Експерти: Трябва да се повиши доверието на пациентите и да им се осигури информиран достъп до лекарства

© Pixabay

Трябва да се повиши доверието на пациентите и да им се осигури информиран достъп до лекарства. Около това се обединиха експертите на международна конференция, която е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС в сектора на здравеопазването, състояла се в НДК. Това съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването.

В рамките на форума е имало дискусии по теми за достъпността до лекарствените продукти, за техния терапевтичен резултат и за ефективността при използването на публичния ресурс.

Присъстващите са се обединили около мнението, че Европа е доказала, че действащата регулаторна рамка в областта на лекарствата трябва да гарантира безопасността на пациентите и да осигури качествено лечение чрез доказано ефективни терапии.

Участниците са обсъдили необходимостта от прилагането на принципа на пропорционалност при снабдяването с лекарства, необходимостта от отчитане на спецификата в лекарствените политики на държавите членки на ЕС и възможността за намиране на общо национално и европейско решение. Едно от ключовите послания е било, че лекарствените продукти са специфични стоки и търговията с тях, както и контролът върху недостига на лекарствени продукти следва да бъдат регламентирани с устойчиви решения.

Акцент е бил поставен върху намирането на баланс между времето на регулаторното одобрение и данните за безопасност на новите лекарствени терапии. Участниците във форума са били категорични, че националните лекарствени регулатори се нуждаят от надеждни данни за ефективността на терапиите. В този контекст, от първостепенно значение е Европейският съюз да бъде последователен в политиките си по отношение и на генеричните лекарства, и на иновативните, което е в защита на интересите на всички европейски пациенти. Представителите на установените в ЕС иновационни и генерични производители, търговци на лекарства и регулаторни институции са декларирали пред участниците на конференцията ангажимента си към здравето на хората при взимане на бъдещи решения в тази сфера - на национално и на европейско ниво.

Коментари
Коментари (1)
Коментирай
(гост)
07.03.2018 | 19:42

абе , то и офцата има доверие на касапина , докато не стане късно

Рейтинг:
 
0
 
Добави Коментар