Учени разработват лекарство срещу затлъстяване

  • 07 март 2018 16:31

  • 2305
  • 0
Учени разработват лекарство срещу затлъстяване
© Pixabay

Учени от института Солк в Калифорния тестват вещества, чийто ефект върху човешкия организъм е сходен с този от физическите упражнения, съобщи Лента, като цитира СайънсАлърт.

Съединенията, обозначени като 516 и 14, могат да допринесат за намаляване телесното тегло на хора, които не са физически активни, предаде БТА.

Съединението 516 активира гени, които допринасят за изгаряне на мазнини в мускулните клетки, а съединението 14 кара клетките да разградят въглехидрати за производство на енергия. Тези метаболитни пътища по естествен път се активират в подложения на физическо натоварване човешки организъм. Първият от двата препарата е предназначен за пациенти, засегнати от мускулна дистрофия на Дюшен - генно заболяване, което се изразява в прогресивно отслабване на мускулите, както и от латерална амиотрофична склероза, болестта на Паркинсон и на Хънтингтън.

По думите на учените, съединението 516 се бори с хронично възпаление на увредените тъкани, което е свързано с ускорен метаболизъм на захарта. Учените отбелязват, че съединението 14 е средство срещу диабет и метаболитен синдром, който води до затлъстяване, високо кръвно налягане, високо ниво на кръвната захар и на лошия холестерол.

В експерименти с мишки е установено, че препаратът подобрява чувствителността на организма към глюкозата и намалява телесната маса.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини