Върховният комисар на ООН за правата на човека изрази безпокойство за човешките права в над 50 стран

  • 07 март 2018 15:17

  • 1350
  • 0
Върховният комисар на ООН за правата на човека изрази безпокойство за човешките права в над 50 стран
© Pixabay

Върховният комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад Ал Хусейн е обезпокоен от последните събития в над 50 страни по света, включително от зверствата в Сирия, Йемен и Мианма, както и от политическите тенденции в страни като Австрия, Полша и САЩ.

Той представи днес в Женева годишен доклад за състоянието на правата на човека в света.

Атаките срещу цивилни в анклава Източна Гута са създали "апокалипсис, планиран и осъществен от хора в правителството, както изглежда, с пълната подкрепа на някои от техните чуждестранни поддръжници", каза той. Нарушенията на човешките права в Сирия трябва спешно да бъдат отнесени до Международния наказателен съд в Хага, добави върховният комисар на ООН, цитиран от БТА.

Зейд заяви, че правителствената офанзива в Източна Гута не може да бъде оправдана с необходимостта да бъдат атакувани няколкостотин бойци. "Последните опити да се оправдават безразборните и брутални атаки срещу стотици хиляди цивилни с мотива, че трябва да се воюва с няколкостотин бойци - както е в Източна Гута - са неиздържани от правна и морална гледна точка", каза той.

Зейд заяви, че е шокиран от репресивната политика на САЩ и Европа, особено от отношението към мигрантите. "Що се отнася до САЩ, съм шокиран от съобщенията, че много от мигрантите, които биват задържани по южните граници, включително деца, са държани при унизителни условия - например минусови температури, както и че малки деца биват отделяни от родителите си", каза той.

"Осъждам продължаващата несигурност за ползващите се от програмата за защита на около 700 000 млади мигранти, главно от латиноамерикански произход, пристигнали в САЩ като деца", каза Зейд. В много от държавите в ЕС тенденцията към "расизъм, ксенофобия и насаждане на омраза" вече доминира политическия пейзаж, както показа предизборната кампания в Италия, посочи Зейд. "Дълбоко обезпокоен съм от сегашното прекалено съсредоточаване на държавите от ЕС върху това да не се позволява на мигрантите да достигат Европа", добави той. Изтласквайки мигрантите от границите си, ЕС рискува да "преотстъпи закрилата им" на държави като Либия, където те са изправени пред реална опасност от изтезания, сексуално насилие и други сериозни нарушения срещу тях, заяви Зейд.

Той атакува планираните строги мерки на Австрия срещу мюсюлманските училища и джамии и депортациите на незаконни мигранти, а също и намеренията на унгарските власти да ограничат дейността на неправителствените организации, подпомагащи мигрантите. Върховният комисар осъди диксриминацията срещу ромското малцинство в Чехия и нейната програма за хирургическа кастрация на извършители на сексуални престъпления. "Обезпокоен съм от приетото неотдавна извънредно законодателство, което предвижда до три години затвор за тези, които нарекат "полски" нацистките концентрационни лагери в Полша", заяви Зейд.

За Полша той изтъкна, че съдебната система там е отслабена. В Йемен гладуващото население е подложено на атака от бунтовниците хуси и предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, която воюва с тях, заяви Зейд.

В Мианма върховният комисариат на ООН за бежанците събира данни "за продължаващо етническо прочистване в щата Ракхайн", каза той. Върховният комисар на ООН заяви, че в Египет има "климат на страх" преди президентските избори този месец, извършват се арести, изтезания на задържани и "заглушаване" на независимите медии.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1350 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини