Кабинетът изтегли Истанбулската конвенция, променя спешно текстове за неизбежната отбрана (видео)

  • 07 март 2018 10:58

  • 5441
  • 15
Кабинетът изтегли Истанбулската конвенция, променя спешно текстове за неизбежната отбрана (видео)
© Novini.bg

На редовното заседание днес по предложение на премиера Бойко Борисов Министерски съвет прие решение, с което оттегля внесената в Народното събрание за ратификация Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (б. ред. - Истанбулската конвенция). Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на правосъдието Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23.

Внесеният законопроект за ратификация предизвика широк обществен дебат, в който се чуха гласовете на неправителствени организации, на граждани, на Българската православна църква и на други религиозни вероизповедания. Група народни представители внесоха искане в Конституционния съд за даване на отговор Конвенцията на Съвета на Европа противоречи ли на Конституцията на Република България. При така създалото се обществено напрежение и при ясно заявената воля на министър-председателя в негово интервю от средата на месец февруари, че Конвенцията може да бъде ратифицирана само при наличието на консенсус, стъпката, която днес предприе Министерски съвет е обоснована. Тя е за оттегляне на внесената в Народното събрание Конвенция на Съвета на Европа, както и за отмяна на решението на Министерски съвет, с което е одобрен законопроектът за тази ратификация, заяви Цачева.

Нека да изчакаме решението на Конституционния съд, след което за мен е необходимо да бъдат извършени изменения в сега действащи закони във връзка с противодействието на насилието над жени, добави тя.

Заедно с министър Радев бихме искали да коментираме и друга тема – свързана с института на неизбежната отбрана. Беше ни възложено от премиера Борисов да се преосмисли необходимостта от прецизиране на текстовете за неизбежната отбрана, като се намери най-добрия начин за защита на живота и имуществото на гражданите, без това да накърни други масови принципи и норми. Уточнихме се, че след допитване със съдии, адвокати, прокурори, представители на неправителствени и граждански организации, работна група да предложи съответните промени на чл. 12 от Наказателния кодекс. Считам, че е реалистично до края на месец март да имаме готови текстове, които да предложим на широко обществено обсъждане, уточни Цачева. Ще се преценява и дали има необходимост от изцяло нов Наказателен кодекс, като продължаване на реформата в съдебната система, добави тя.

Как точно ще бъде променени текстовете, ще стане ясно след обсъждания, които ще бъдат проведени в спешен порядък. Активността на гражданите през последните дни ни показа, че е дошло е време да се преосмислят част от разпоредбите на Наказателния кодекс, като се държи баланса и се прави сметка да не се отива от едната крайност в другата и обратно, добави правосъдният министър.

Винаги, когато има такъв подобен случай, неизбежно се поставя въпросът за неизбежната отбрана, заяви министърът на вътрешните работи Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018. Всички станахме свидетели на желанието на гражданите нещо да се промени. Това е работа на най-подготвените между нас, които да прецизират текстовете. Защо да се прецизират текстовете – защото може би нещо се е променило. Предложенията ще бъдат внесени в парламента и ако трябва, ще има промени в Наказателния кодекс, посочи вътрешният министър.

Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018 обясни, че МВР не е давало информация по случая в Пловдив, защото е изчакало да изтече 72-часовата мярка, наложена на д-р Димитров, както и да бъде извършено разследване по случая и фактите да бъдат изяснени.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5441 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2018.03.12 | 07:43

15
Кабинетът е с хронична диария, породена от стреса, че нещата в държавата отиват "на кино"! Чакаме изЦвъкания да излезе с поредното изявление за "стабилността" на коалицията им...
Сбогом курви от ГЕРБ

2018.03.07 | 15:42

3
Сбогом, сбогом казх седесарски боклуци!

2018.03.12 | 07:43

14
Че то СДС е в БСП - кого пъдиш ?
а бе прост милиционер,

2018.03.07 | 14:30

2
Какво обшо има СДС с мутромилиционерите и бивши комунисти от Герб!?

2018.03.12 | 07:42

13
Сега като спрат еврофондовете, за Бойко е безмислено да остава на власт. Вече незнам дали си струва за тоя бандит да чака и края на европредседателството!

2018.03.12 | 07:42

12
Спрете да наливате пари в полицията, а ги накарайте да си вършат работата по охрана на гражданите и имуществото им. Приемете адекватни закони които да защитават полицаите и гражданите. Сегашните закони позволяват търговия между съдебна система, адвокати и престъпници.
тара

2018.03.12 | 07:42

11
травестита "майката на нацията" пак свовоблудства

2018.03.12 | 07:42

10
Осраната власт уплашена от народния гняв. Смърт на седесарските бандити.

2018.03.12 | 07:42

9
Ех, ако седесарската хубавица тетка Цецка беше одобрена за майка на нацията никой нямаше да смее да ни напсува на майка нас българите.
До управляв

2018.03.12 | 07:42

8
Е немое тоа народ да го зайбеш 30г и да чакате хубави думи да каже за вас
ХОХО

2018.03.12 | 07:42

7
ДВА ДЖЕНДЪРА НА СНИМКАТА. ЕДИНИЯ С ОЧИЛА
Цветан Цв.

2018.03.12 | 07:42

6
НИЕ СМЕ СТАБИЛНИ И ЗАТОВА БЛАГОДАРИМ НА НАШИЯ ГОСПОД.... Т.Е. ГОСПОДИН БОРИСОВ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини