Лондонска медия: Вотът в Италия ще увеличи проблемите на ЕС

  • 06 март 2018 09:02

  • 1399
  • 0
Лондонска медия: Вотът в Италия ще увеличи проблемите на ЕС
© gettyimages (архив)

Завоят надясно в Италия ще увеличи проблемите на Европейския съюз, пише британският в. "Гардиън", отбелязвайки, че повечето италиански гласоподаватели са подкрепили популистки и десни партии, които се борят срещу върхушката и имат критично отношение към Брюксел.

Слабото представяне на традиционните партии може да не е изненадващо, предвид двете десетилетия на стагнация и имиграционната криза, но фактът, че Движение "Пет звезди" стана най-голямата партия в страната, а антиимиграционната партия "Лигата" е най-голямата дясна сила, повдига въпроси не само за способността на Италия да проведе вътрешни реформи, а и за намерението й да играе каквато и да е роля в планираната по-тясна интеграция на ЕС и еврозоната. Недоволните гласоподаватели отхвърлиха пътя на икономическата модернизация и сътрудничество с еврозоната, следван от италианските правителства от финансовата и икономическа криза, за да подкрепят партии, чиито щедри предизборни обещания може да ги поведат към сблъсък с европейските бюджетни ограничения.

Това може да се окаже проблем за френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на, който се стреми да използва възможността, предлагана от преизбирането на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се за германски канцлер, за да изпробва идеите си за известна степен на интеграция и взаимна подкрепа между членовете на еврозоната в замяна на по-стриктно икономическо ръководство. Германия и Франция може да решат да продължат курса си без подкрепата на Италия, или да решат, че новата обстановка прави тези идеи неприложими.

Състоялото се в неделя гласуване освен това напомня, че крайнодесни и крайнолеви популисти все още отправят предизвикателство към водещите десноцентристки и левоцентристки европейски партии. На фона на загубата на позиции от центристките партии и трудното създаване на управляваща коалиция в Германия, италианските избори показват, че ако водещите партии не успеят да си върнат подкрепата на избирателите, отговаряйки на притесненията им за имиграцията, идентичността, икономическото неравенство, безработицата и загубилите връзка с хората елити, съвместният европейски проект ще среща все повече затруднения.

След изборите италианските популистки партии попаднаха в политическо тресавище, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Сложен закон, приет миналата година - насочен срещу Движението "Пет звезди" - затруднява която и да е партия да спечели изборите. Сега, в типичен италиански стил, следва хаос - нито една партия или коалиция няма достатъчна парламентарна подкрепа за сформиране на правителство. Предстоят сложни преговори, които да определят кой ще управлява. Това означава, че нещата вървят според плана, подчертава вестникът. На континент, разкъсван не един път от катастрофални войни, много страни са създали предпазни механизми срещу политическите екстремисти.

Въпросът, пред който са изправени Италия и цяла Европа, е колко дълго ще издържи тази защита. Но италианските гласоподаватели, както и тези в други европейски страни, показаха ясно, че им е дотегнало от политически партии и техни лидери, създали държава с бавен икономически растеж, липса на възможности за младите хора и нарастващ държавен дълг. Затваряйки пътя към властта за Движение "Пет звезди", върхушката рискува да засили гнева на поддръжниците му и да му помогне да събере сили. А опасността от дългите политически преговори, които изглежда очакват Италия, е в продължаването на условията, които помогнаха за съживяването на популизма в Европа.

Последвайте канала на

БТА
1399 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини