Зам.-министър Бойко Пенков: Между Плочев и министър Ананиев нямаше буря, беше въпрос на принципи

  • 06 март 2018 08:04

  • 1138
  • 0
Зам.-министър Бойко Пенков: Между Плочев и министър Ананиев нямаше буря, беше въпрос на принципи
© БНТ

В НЗОК е сбъркана счетоводната система. Проблемът с дълговете на здравната каса е от години. Имаме задължение, по които са осигурени средства за изплащане към 2018. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков в сутрешния блок на БНТ. 

"За да можеш да отидеш да се лекуваш в друга държава трябва да имаш формуляр издаван само от министъра или шефа на касата. Ако нямаш такъв тип документ се заплаща на място в съответната държава. Здравният туризъм не е най-добрата система", каза той по темата за лечението на наши граждани в чужбина.

"Имаше разговор, за да се види за какво най-често ходят българите за лечение в Европа. Така ще се развият съвременни методи и у нас. Липсват ни някой малки уреди, които карат хората да се лекуват на друго място. В България все още има лоши практика, като заплащане на консумативи за операция. Това го няма навън", каза още Пенков по темата.

"За първи път от години имаме нарастване на приходите от бюджета на касата с над 400 млн. лв. Така решихме да променим цени, които не бяха пипани с десетилетия. Това вдигна качеството на лечение на пациентите. Когато се промени системата няма да има плащане под масата", разкри Бойко Пенков за новия национален рамков договор.

"Лечението, което може да се направи чрез извънболнична помощ трябва наистина да се случва, работим по въпроса. Но трябва да се промени стойността на лечението в извън болничните заведения", каза зам.-министърът.

"Между Камен Плочев и министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през нямаше буря, беше въпрос на принципи. Не трябва да се правят неподготвени изявления. Всичко между тях е нормално".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1138 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини