Макрон призова иранския си колега да окаже натиск върху Дамаск за спиране на нападенията в Източна Г

  • 04 март 2018 20:57

  • 2440
  • 3
Макрон призова иранския си колега да окаже натиск върху Дамаск за спиране на нападенията в Източна Г
©

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на призова иранския си колега Хасан Рохани да окаже натиск върху режима на Башар Асад, за да бъдат прекратени нападенията срещу мирните граждани в Източна Гута, предаде Франс прес, цитирайки съобщение на френското президентство за телефонния разговор.

Освен това френският президент е настоял Рохани да окаже необходимия натиск върху сирийския режим да се позволи достъп на хуманитарна помощ и евакуация на критичните медицински случаи. Двамата лидери са готови да работят през идните дни за постигане на резултати на място, добавя френското президентство. То подчертава, че "поради връзките си с режима Иран носи специална отговорност за прилагането на хуманитарното примирие, предвидено в резолюция 2401 на Съвета за сигурност на ООН".

Сирийският президент Башар Асад, подкрепян от Москва, никога не е криел намеренията си да си върне контрола над намиращия се близо до Дамаск анклав Източна Гута, където от 2013 г. са обсадени около 400 000 мирни граждани. Сирийският режим съобщи днес, че е настъпил по няколко фронта в Източна Гута, която беше подложена на въздушни удари и артилерийски обстрел. По данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права режимът си е върнал контрола над повече от 25 на сто от Източна Гута. Силите на режима са само на 3 км от Дума, главния град на анклава. Според центъра причината за бързия напредък е, че операциите се развиват предимно в селскостопански райони, а не в градска обстановка.

Бунтовниците в Източна Гута бяха принудени да отстъпят и да се прегрупират поради възприетата от правителството тактика на "изпепелената земя", заяви говорител на групата Джаиш ал Ислам, цитиран от Ройтерс. Той обеща, че правителствените сили ще бъдат прогонени от завзетите територии и добави, че бунтовниците отново разполагат с укрепени позиции, за да се противопоставят на нападащите сили.

Освен това Макрон е подчертал пред Рохани, че Франция държи на ядреното споразумение с Иран, сключено на 14 юли 2015 г. и е припомнил исканията на Париж по въпроси, които не са включени в споразумението, но изискват ясен отговор от Иран, като иранската програма за балистични ракети и сигурността в региона. Всички тези въпроси ще бъдат обсъдени при утрешното посещение на френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан в Техеран, отбелязва БТА, цитирайки АФП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2440 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.03.12 | 00:07

3
я виж ти? досега иранския "режим" а сега иранския колега хахах

2018.03.12 | 00:07

2
който служи вярно на Ротшилд,реве за своите убити джихадисти.
бодил трънлив

2018.03.12 | 00:07

1
Макрон явно забравя че още след сключеното примирие бунтовниците обстреляха мирни жители в Дамаск и да реве че сега Сирийската армия избива тези от Гута! Явно този дрислю си мисли че може да се меси в други държави без да е канен там! Да м!си гледа бабичката та

Добави коментар

Водещи новини