Словашкият президент поиска предсрочни избори или промени в правителството

  • 04 март 2018 20:30

  • 1787
  • 0
Словашкият президент поиска предсрочни избори или промени в правителството
©

Словашкият президент Андрей Киска отправи призив днес или за съществени промени в правителството, или за предсрочни избори след убийството на журналиста Ян Куциак, който разследваше корупция на най-високо равнище, свързана с италианската мафия, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

"Сега виждам две решения: промени в дълбочина на правителството или предсрочни избори", каза Киска в изявление по телевизията за убийството, разтърсило Словакия. Ройтерс цитира президента, че ще поиска разговори с политическите партии и ще настоява за съставяне на ново правителство или за свикване на предсрочни избори, за да бъде възстановено доверието на обществото след убийството на разследващия журналист.

Един от хората, назовани в публикуваното посмъртно разследване на Куциак за злоупотреба с европейски фондове и други измами, е имал връзки със сътрудници на премиера Роберт Фицо, посочва Ройтерс. "Ще започна разговори с политическите лидери, за да кажат как си представят бъдещето и как да бъде възстановено доверието на хората в собствената им държава", каза президентът. "Виждам засега две решения: първо, широки и съществени промени в правителството, за да не поляризира обществото, и второ, предсрочни избори заедно с местните през есента", добави той.

Междувременно словашките власти подновиха разследването на заплахите, отправени от бизнесмен към журналиста Ян Куциак, предаде АП, цитирайки главния прокурор на страната. Миналата година Куциак заявил, че бизнесменът Мариан Кочнер го е заплашил след публикуването на статия за него. Журналистът обвинил полицията, че не е предприела действия след подадената от него жалба. Кочнер отрича да е правил нещо нередно.

На дебати в частната телевизия "TA3" главният прокурор Яромир Чишнар призна, че е била подадена жалба и заяви, че следователите ще разгледат отново заплахите. Той обаче добави, че не вярва този случай да е свързан със смъртта на журналиста.

В последната си статия Куциак пише за влиянието на италианската мафия в Словакия и възможните й връзки с хора от обкръжението на премиера Роберт Фицо. Чишнар заяви, че в разследването на словашкото следствие ще се включат и италиански експерти.

По-рано Словакия съобщи, че ФБР, Скотланд ярд, Европол и полицаи от Италия и Чехия помагат на словашката полиция в разследването. Бивш италиански прокурор заяви, че Италия се е опитала да предупреди Словакия за нарастващото влияние на италианската мафия на нейна територия.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1787 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини