Германските социалдемократи искат някои ключови министерства в следващото правителство

  • 04 март 2018 15:16

  • 1667
  • 1
Германските социалдемократи искат някои ключови министерства в следващото правителство
© gettyimages

Членовете на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), които гласуваха против подновяване на голямата коалиция с канцлерката Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, ще играят активна роля в обновяването на партията, заяви и.д. лидер на ГСДП Олаф Шолц, цитиран от ДПА.

ГСДП стана по-силна и единна в протеклите през последните седмици вътрешнопартийни дебати, каза Шолц. Той сега е кмет на Хамбург, но в следващия кабинет ще е вицепремиер и финансов министър. През следващите дни ръководството на ГСДП ще изготвя намеренията си за министерските постове, каза Шолц и уточни, че половината министри от партията ще са жени.

Около 66 процента от гласувалите във вътрешнопартиен референдум членове на ГСДП подкрепиха коалиционното споразумение с консервативния съюз (ХДС/ХСС) на Меркел. Очаква се освен финансовото министерство за Шолц ГСДП да поиска и министерствата на външните работи и на труда и социалните въпроси.

Кевин Кюнерт, лидерът на младежкото крило на ГСДП, което бе против нова коалиция с Меркел, изрази разочарование в Туитър. "ГСДП трябва да е повече като в последните седмици и по-малко като в последните години. Ние от младежкото движение ще гарантираме това - няма обновление на ГСДП без нас. Работата започва от утре. Когато бъдат нужни критики, ние ще ги изкажем", написа той.

Андреа Налес, която следващия месец вероятно ще стане новият лидер на ГСДП, изрази задоволство от решението на партийните членове. "Радвам се, че се получи така", заяви тя и увери, че това гласуване няма да разцепи партията. Налес съобщи, че лидерите на ГСДП ще се срещнат с Меркел следващата седмица и обеща имената на кандидатите на партията за министри да бъдат съобщени съвсем скоро.

Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се приветства решението на членовете на ГСДП да подновят голямата коалиция. "Поздравявам ГСДП за този ясен резултат и очаквам с нетърпение да си сътрудничим за доброто на страната", написа Меркел в Туитър.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1667 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ПРИНЦИПА НА ДОМИНОТО

2018.03.04 | 18:40

1
СЛЕДВАЩИТЕ СА ИТАЛИЯ ПОЛША БЪЛГАРИЯ. ИМА СМИСЪЛ И ЕФЕКТ

Добави коментар

Водещи новини