В НИМ ще бъде представена изложбата "Знаци на свободата и героизма"

  • 03 март 2018 08:48

  • 1127
  • 0
В НИМ ще бъде представена изложбата "Знаци на свободата и героизма"
© НИМ

По случай 140-годишнината от Освобождението на България на 3 март 2018 г., 11.00 часа в Националния исторически музей (НИМ) се открива изложба „Знаци на свободата и героизма”, посветена на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Това съобщиха от пресцентъра на НИМ.

Официален гост на събитието ще бъде директорът на Държавния исторически музей на Русия д-р Алексей Левикин. До момента експозицията е гостувала в няколко български града, като в НИМ ще бъде представен неин разширен вариант, включващ оригинални предмети и художествени произведения от фондовете на музея. Проектът е дело на инициативен комитет: Наско Якимов, Борислав Дряновски, Валентин Плетньов, Иво Хаджимишев, Николай Русев, Марина Варенцова, Вячеслов Бабияк (Русия) и Луиза Карла (Румъния).

Специално за изложбата „Знаци на свободата и героизма” Националният исторически музей експонира от своите фондове оригинални оръжия и предмети, използвани по време на Руско-турската война. Представени са основните системи огнестрелно оръжие на въоръжение в руската и османска армия по време на войната – руските пушки Крнка и Бердана и използваните от османците Снайдер-Енфийлд и Мартини-Хенри. Експонатите включват и хладно оръжие – кавказки шашки, руска драгунска сабя и турска парадна офицерска сабя.

Сред експонатите се открояват някои лични вещи на личности, свързани с войната като жезъла, принадлежал на граф Николай Игнатиев, дарен на музея от неговия внук. В една от витрините е поместена барутница-рог на осетинеца Николай-Дудар Караев, приятел на капитан Петко войвода, доброволец в българското Опълчение, участвал в боевете за Шипка и Стара Загора. Могат да се видят още далекоглед на българския опълченец Трифон Каменов, бинокъл на руски офицер, участник във войната, а също и изящно изработен сребърни поднос и кошничка, използвани при посрещането на руските войски, начело с ген. Гурко, в Пловдив. Ще бъдат показани също литография на българските художници Н. Каранешов и Кр. Кабакчиев, отпечатана през 1902 г. във Виена по случай 25-годишнината от Руско-турската война, както и руски и български възпоменателни медали.

Особено внимание заслужават участващите в изложбата старинни фотографии, издирени и подбрани от Иво Хаджимишев в архиви в Русия и Хърватия. Освен като незаменими документални свидетелства за историята на Освободителната война, те могат да се разглеждат като самостоятелни художествени произведения - шедьоври на ранната военна фотография. Моменти от войната за поколенията са запечатали Франц Душек, Михаил Равенски и Александър Иванов. Пред техния обектив попадат император Александър II, бъдещият княз на България Александър Батенберг, висши руски и румънски пълководци, войници и офицери, но също така и обикновени българи – деца, продаващи тютюн, българско хоро в центъра на Бяла, Русенско и др. Посетителите могат да видят и най-ранните фотографски изображения на български селища, на София в дните след Освобождението и изглед от градчето Сан Стефано, където се ражда българската свобода.

След официалната част мъжки хор „Св. Иван Рилски” от Дупница ще изпълни песни, свързани с националния празник на България. Изложбата „Знаци на свободата и героизма” ще продължи до 3 май 2018 г.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1127 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини