Каракачанов: Полковник Борис Дрангов отдаде живота си на освободителната кауза

  • 02 март 2018 14:51

  • 1209
  • 2
Каракачанов: Полковник Борис Дрангов отдаде живота си на освободителната кауза
© Булфото (Архив)

Полковник Борис Дрангов е пример не само за поколения български офицери, но и за своето семейство, и за всички онези дейци, които положиха живота си за освобождението на Македония.

Това каза министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността в словото си на откриването на паметник на бележития български военачалник полковник Борис Дрангов във Военната академия "Г. С. Раковски“ днес, 2 март 2018 г.

"Полковник Дрангов отдава живота си на освободителната кауза не само като български воин, но и като войвода на четите на Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация. Участва в две въстания - Горноджумайското и Илинденско-Преображенското; в три войни - Балканска, Междусъюзническа и Първа Световна; загива на фронта като доблестен офицер и командир, който винаги казва на своите войници: "След мен!" и тръгва в атака" - припомни министърът на отбраната.

По думите му в българската история има стотици славни български воини и военачалници. "Въпреки че след 1944 г. ние забравихме песните и стиховете за тях, именно в земите, за които Българската армия даде стотици жертви - земите на Македония - песните за тях бяха запазени. Така наред с песните за ротните командири Бърдаров и Тома Давидов, и днес в Скопие и цяла Македония се пее песента "С нас е подполковник Дрангов" - посочи още министърът на отбраната. "С нас е, защото и днес виждаме паметника. Неговият поглед е устремен към онези земи, за които воюваха славните български воини, за които загинаха десетки и стотици хиляди българи" - подчерта министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността.

Откриването на паметника на полковник Борис Дрангов стана факт в навечерието на годишнината от неговото рождение (роден е на 3 март 1872 г.) благодарение на активната дейност на Инициативния комитет за неговото изграждане, Военната академия "Г. С. Раковски", местната власт, дарители, родолюбиви българи. На откриването и освещаването му днес присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Българската армия Румен Радев, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева, вицепремиерът Валери Симеонов, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и висши офицери, роднините на полковник Дрангов - отец Борис Дрангов и Райна Дрангова, кметове на общини в България, представители на академичните и научните среди, ученици и гости. Паметникът бе осветен от Тивериополски епископ Тихон.

По-късно на тържествено събрание във Военната академия бяха наградени дарителите за изграждането на паметника, както и неговите автори. Министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността награди със своя заповед началника на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов с награден знак "За вярна служба под знамената" - I степен за неговата ангажираност във военнопатриотичното възпитание и принос към изграждането на паметника на видния български военачалник и военен педагог полковник Борис Дрангов. Генерал-майор Груди Ангелов направи отчет на събраните средства от дарения за изграждането на паметника и се обърна към присъстващите с думите:

"Благодарности на всички родолюбиви българи за това, което направихме с общи усилия". Той съобщи още, че Военната академия възнамерява да учреди и награда на името на полковник Борис Дрангов за изявени свои възпитаници. Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев също връчи награди за принос за изграждането на паметника. Сред отличените бяха председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и др.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1209 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ХАХ

2018.03.03 | 00:17

2
ФУРНАДЖИЯ
Агент Иван

2018.03.03 | 00:16

1
Прасе! Продажно!Прасе с картонче в ДС!

Добави коментар

Водещи новини