Евразийската организация на Банев: Ние сме "за" Русия, каквато и да е тя

  • 02 март 2018 12:37

  • 2598
  • 12
Евразийската организация на Банев: Ние сме "за" Русия, каквато и да е тя
© Булфото (архив)

Евразийският клуб, в чийто управителен съвет фигурират журналистката Светослава Рудолф и семейство Баневи, организира днес конференция, формално посветена на годишнината от Освобождението. Същинската цел на събитието обаче е проруска и евразийска пропаганда.

Събитието носи странната формулировка "140 години от Освобождението на България и Крим" - име, което не отговаря на историческата истина. Кратката справка вчера показа, че през 1774 г. Руската и Османската империя подписват Кючук-Кайнарджийския мирен договор, с който Кримското ханство получава независимост и на практика попада под руско влияние. През 1783 г. целият Крим е анексиран от Руската империя, но това се случва поне век по-рано от подписването на Санстефанския мирен договор.

Проверката установи, че събитието е планирано още преди Нова година, заедно с няколко други. От комюнике на заседание на управителния съвет на ЕКБ от 10 ноември става ясно, че се търси дали съорганизатори да са и други организации като Българския евразийски център, запасните войни, патриотични организации и т.н.

“Тонът на Кръглата маса ще е на уважение към Русия. В момента се прави кампания – и у нас, и там - да се честват руските паметници от царско време, а не от съветско. ЕКБ ще покаже, че сме ”за” Русия, каквато и да е тя. Защото тя е важна за България като геополитически и исторически фактор”, се казва в един от документите след заседания на съвета, пише topnovini. Управителното тяло на организацията е обсъждало и текст на възвание към българския народ по повод годишнината. Вероятно то, заедно с изказванията от панелите днес, ще бъдат издадени в специален сборник.

Кой кой е в ЕКБ?

Интересното засилване на проруски и евразийско-настроените организации повдига въпроса и кой членува в тях и ги представлява. Председател на ЕКБ е скандалният бизнесмен Николай Банев. Биографичната справка в Уикипедия и сайта на клуба казва, че бащата на Николай – Йордан Банев, е най-младият официално признат активен борец против фашизма и капитализма в Хасковско заради яташката му дейност, започнала от 14-годишна възраст. Бащата може да се е борил срещу капитализма, но синът му се опита доста сериозно да се намести в него през 90-те, създавайки приватизационния фонд “АКБ Форес”. Голямата му рекламна кампания изкушава инвеститори от цялата страна с големи лихви (до 40% годишно според рекламата), а десетки хиляди са гражданите, желаещи да вложат боновите си книжки. Набраният капитал е 2,7 милиона лева. АКБ печели дялове в над 30 предприятия, но лихви не се дават, инвеститорите не получават парите си обратно, а чехите от „Форестинвест“, които дават част от името и авторитета на приватизатора, не си връщат дадения заем. Въпреки че получава лиценз само за един от учредените три приватизационни фонда, Банев през 1997 г. успява да привлече доверието на 124 хиляди българи, които поверяват на АКБ ФОРЕС СОЦИАЛЕН боновите си книжки.

Управлението на бизнесите му не блести с добра слава. През годините вестниците са пълни със заглавия като: "Държавата иска несъстоятелност на "Полимери", "Булбанк иска фалит на "АКБ корпорация", "СИБанк иска фалит на "Русалка" и т.н. Банев е замесен в множество скандали – обвиняват го в умишлени банкрути, застрояването на защитената област Иракли, съсипването на ФК "Берое”. Срещу него и холдинга му има десетки дела за умишлен банкрут на над 100 приватизирани предприятия. Заведени са и десетки граждански искове от жители на Созопол за узурпиране на частно имущество и неправомерното му използване. Съдебни дела се водят и за неизплатени заплати на работници и служители във многобройните му фирми.

В управителния съвет на Евразийския клуб в България участва и майката на Николай Банев - Мария (ползваща се със спорна репутация в Хасково още от времената на соца), както и съпругът на дъщеря му - зъболекарят Живко Кабзев. Друга интересна фигура от семейството в ръководството на организацията е съпругата на Николай Банев - Евгения.

Бившата секретарка на Банев стана негова съпруга след смъртта на първата жена на бизнесмена. Евгения Банева присъства в медиите главно с кичозните си тоалети и скандалните си интервюта, както и с изтекли в жълтата преса интимни снимки на двамата. Датирани от 2003-а, от откровените фотоси става ясно, че Николай и Евгения са били любовници още по времето, когато първата съпруга на Банев се е борила с онкологично заболяване. През годините Евгения Банева се кандидатира за евродепутат и се самопредложи за министър, а съпругът й обяви, че ще се кандидатира за президент, именно от ЕКБ, който трябваше да стане партия.

Партийното строителство явно е в ход, тъй като от друг документ от заседание на управителния съвет на клуба, става ясно, че за днес (освен за проруската конференция) е насрочено Общо събрание, на което трябва да бъдат представени виждания за развитие на структурите в страната, да се набележат задачи и да се поставят отговорници.

До момента не е ясно кой финансира официално организацията и дали това ще бъде нов политически субект от модела “партия+телевизия”. Към момента за партньор на организацията се промотира активно кабелната телевизия Евроком.

Последвайте канала на

Novini.bg
2598 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
КОМУНИСТИЧЕСКИ ИЗРОДИ

2018.03.22 | 18:47

12
КОМСОМОЛСКИ ЧЕРВЕН БОКЛУК И РАЗСИПНИК НА ПРЕДПРИЯТИЯ .
АМА ВЕЧЕ Е

2018.03.02 | 16:23

1
СЕДЕРАСТ ОТ 30 ГОДИНИ ,КАТО ГРОБ.ХА,ХА,ХА.
Крум Усаински-Крупник

2018.03.22 | 18:46

11
Цървули!!!Тази Руслямска подлога и Национален Предател,няма да живее дълго!!!Издал съм заповед до специалното контраразузнавателно звено от Моята Крупнишка Бригада да ликвидира Банев!!!Смърт за Петата Русофилистична Колона в България!!!Ура и Слава!!!

2018.03.02 | 21:34

2
Xanax за тeб :)
stojan chadziev

2018.03.22 | 18:46

10
Oste edin gazolizec na Rusija,za pari prodava si dusata.

2018.03.22 | 18:46

9
Аман от назначени бизнесмени.
stojan chadziev

2018.03.22 | 18:46

8
Stom tolkova ti charesva Rusija,otivaj da zivees tam,v Balgaria samo marsis vazducha.
Путин

2018.03.22 | 18:46

7
Всеки който обича чужда държава независимо каква е тя е или ненормален, или предател. Да си представим ситуация, в която Русия окупира България и докарва 10 милиона руснаци да живеят тук. Пак ли ще сте "за" Русия, каквато и да е тя?
мислещ

2018.03.22 | 18:46

6
Тоя боклук още ли мърда...!?

2018.03.22 | 18:46

5
Много жалко, че и глупака може да стане милионер.
васил

2018.03.22 | 18:45

4
А дали Русия е за мошеници като вас !!!
Умник Гюро

2018.03.22 | 18:45

3
Поредните агенти на Кремъл в България. Шут в г.ъза на тези отявлени предатели. Болшевишка проказа.

Добави коментар

Водещи новини