Българските знамена пазят дълбоко спомена за Опълчението (видео)

  • 02 март 2018 11:34

  • 3968
  • 2
Българските знамена пазят дълбоко спомена за Опълчението (видео)
© Novini.bg

Страната ни е на прага на Националния празник. На 3 март честваме 140 години от Освобождението. Знаково място за този ден е връх Шипка, където стават историческите кървави сражения.

Българските знамена от Опълчението се намират във Военноисторическия музей в София. За тях пред екипа на Novini.bg разказа Мариета Станева.

Съхраняването на светините изисква много строги мерки на консервация и реставрация. Температурно-влажостният режим в помещението е от ключово значение. Знамената се пазят в специално фондохранилище при влажност 50-55% без приток на дневна светлина.

В музея се намира и прочутото Самарско знаме, което винаги буди голям интерес. Самарското знаме е официално връчено на Българското опълчение и е поверено на Трета опълченска дружина.

„За поколения българи то отдавна вече се е превърнало в символ на свобода“, разказа специалистът.

Снимка: Novini.bg

По думите й светинята е изработена с желанието да бъде връчена като дар за въстаниците от Априлската епопея през 1876 година. Но бързото потушаване на въстанието попречват това да се случи.

„На опълченските дружини са дарени още знамена, които остават по-малко известни“, посочи още Мариета Станева.

Макар и изработени в Москва тези знамена носят българските национални символи – коронован изправен лъв и цветове бяло, зелено и червено.

Интересна е историята на знамето на Четвърта опълченска дружина. Тя получава светинята от Априлското въстание. Всъщност това е главното знаме на Първия революционен окръг. Ушито е от женското дружество в Горна Оряховица и е предназначено за четата на Иван Семерджиев и Георги Измирлиев – Македончето.

Снимки: Novini.bg

„Но след залавянето на воеводите то е взето от турците и е отнесено в конака. С приближаването на отряда на ген. Гурко към Търново турските власти се изтеглят в посока Малък Чифлик. Гражданите нахлуват в конака и намират знамето. И когато влиза ген. Гурко в града, те му го поднасят с молба да бъде връчено на една от дружините“, разказа Мариета Станева.

По думите й това е единственото знаме, шито в България, което взима реално участие в боевете. То се развява над редовете на дружината в епичната защита при боевете на връх Шипка.

В музея посетителите могат да видят най-разнообразни експонати, посветени на на боевете при Шипка. Освен изложените оригинални знамена, изложени са още костюми, оръжия и картини, пресъздаващи сцени от епичните събития.

Вижте историята на българските опълченски знамена, разказани от Мариета Станева от Националния военноисторически музей, във видеото по-късно тук.

 

                                                                                     По материала работиха Галя Георгиева и Веселина Спасова

Последвайте канала на

Novini.bg
3968 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ккумунистите ИЗБИХА 500 000 000 ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ ЗАЩ

2018.03.12 | 10:22

2
И ТОВА АПРИЛСКО ВЪСТАНИЕ Е ОРГАНИИРАНО ОТ КУМУНИСТИТЕ И ЗАТОВА ТИЯ СЪЩИТЕ ИЗБИХА 500 000 000 ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ ФЪФ ЛАГЕРИТЕ ЗАЩО ???
комунистите ИЗБИХА ЦВЕТА НА НАЦИЯТА фЪф ЛАГЕРИТЕ

2018.03.12 | 10:22

1
И ХРИСТО БОТЕВ Е БИЛ КУМУНИСТ И САМ СИ ГО Е ПРИЗНАЛ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини