Външните министри на България и Иран обсъдиха борбата с тероризма

  • 28 февруари 2018 19:56

  • 1348
  • 1
Външните министри на България и Иран обсъдиха борбата с тероризма
©

Двустранните отношения и потенциала за съвместни икономически проекти между Република България и Ислямска република Иран бяха основните теми на разговор между първите дипломати на двете страни Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и Мохаммад Джавад Зариф. Министър Зариф е на официално посещение у нас. „Миналата година отбелязахме една значима годишнина - 120 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Културните връзки между нашите два народа обаче са от векове. В българския език има над 500 думи от персийски произход“. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на по време на съвместна пресконференция с иранския си колега.

Двамата министри са обсъдили възможностите за увеличаване на търговския обмен, стимулирането на контактите в частния сектор, увеличаването на туристическия поток, възможностите в областта на енергетиката. През втората половина на тази година в София ще се състои поредната сесия на Смесената икономическа комисия. Потенциал за задълбочаване на връзките има и в сферата на туризма. „През 2017 г. е отбелязан нов ръст в броя на иранските туристи, като пътуванията само с цел почивка и ваканция са достигнали 28 000 и вече е договорено създаването на българо-иранска работна група в тази област“, каза още българският вицепремиер. Захариева и Зариф са се договорили да работят за създаването на Смесена комисия и в областта на туризма. Иранският външен министър пристигна в България с 31 представители на бизнеса, включени в делегацията му.

„През миналата година бяха осъществени посещения на още четири бизнес делегации в двете страни. Това само доказва, че бизнесът има интерес, и от нас, правителствата, зависи да подпомогнем улесняването на контактите в тази област“, допълни Захариева. Тя подчерта, че в това отношение е изключително важно осъществяването на проекта за Мултимодалния транспортен коридор "Персийски залив - Черно море", който трябва да свърже Иран, Армения, Азербайджан, Грузия, Черно море, България и Гърция.

Българският първи дипломатизтъкна, че стокообменът между двете държави бележи значителен ръст и през 2017 г. е достигнал 110 млн. щатски долара – година след историческото посещение на премиера Борисов в Техеран. Двамата първи дипломати са обсъдили и борбата с тероризма и ситуацията в Близкия изток.

 

„Наша обща цел е борбата срещу ИДИЛ, но и с тероризма като цяло. Тероризмът е глобален проблем. Истината е, че от самоубийствените атентати всъщност загиват повече мюсюлмани отколкото християни. Това е феномен, с който трябва всички да се борим“, заяви Захариева, а Зариф я подкрепи с думите: „Тероризмът не е свързан с религиите. Трябва да водим борба срещу културата, която налага разделение между народите.“ Двамата министри бяха единни и в това, че решение на конфликтите в Близкия изток трябва да се търси с политически средства. „Всички страни трябва да търсим възможности за намаляване на напрежението там, в редица държави и в Сирия, и в Йемен, на масата на преговорите“, заяви българският първи дипломат. „Считаме, че единственият начин за намиране на решение на конфликта в Сирия е по пътя на преговорите в рамките на процеса от Женева под егидата на ООН“, допълни тя.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на подчерта важността да бъде спазвана резолюция № 2401 на Съвета за сигурност на ООН, изискваща установяване на 30-дневно примирие в Сирия и осигуряване на хуманитарен достъп, и да бъде наистина прекратено насилието, особено над цивилното население в страната. „Започването на политическия процес е важно, за да може да започне и процесът на възстановяване в Сирия“, заяви министър Захариева.

„България и останалите страни от ЕС имаме ясна позиция по Ядреното споразумение и тя е непроменена“, коментира Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Тя определи подписването на това споразумение като добро дипломатическо достижение и подчерта, че то трябва да се спазва от всички страни. „Фактът, че все още въпроси като балистичната програма на Иран стоят отворени, не означава, че ние трябва да отменим съществуващото споразумение, за да започнем ново“, допълни българският външен министър. Разговорите за балистичната програма трябва да започнат. „Иран изразява огромно уважение към премиера Бойко Борисов и го приемаме като наш приятел“, коментира министър Зариф в отговор на журналистически въпрос защо правителственият самолет на българския министър-председател не получи достъп до иранското въздушно пространство на път за Рияд. „Проблемът бе технически и се радвам, че на връщане самолетът на г-н Борисов премина над Иран“, допълни той.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1348 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.02.28 | 22:51

1
ТОТАЛИТАРЕН ПЕДЕРАН

Добави коментар

Водещи новини