Бойко Борисов призова лекарите да бъдат партньори в контрола на парите, които се дават за здравеопаз

  • 28 февруари 2018 12:42

  • 2538
  • 5
Бойко Борисов призова лекарите да бъдат партньори в контрола на парите, които се дават за здравеопаз
© Novini.bg

Националният рамков договор (НРД) в системата на здравеопазването обсъждат на среща при премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г представители на Българския лекарски съюз, Български зъболекарски съюз, представители на НЗОК и на здравно министерство.

Срещата е по покана на министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, който не е страна по договора. Той призова лекарите да бъдат партньори в контрола на парите, които се дават за здравеопазване. Премиерът подчерта, че при увеличаващите се средства, при наличието на модерна апаратура и добри специалисти у нас, нарастват и средствата за лечение в чужбина. "Искам да направим така че, да сме един отбор в здравеопазването и хората да усетят ефекта за себе си", заяви премиерът в началото на срещата си със съсловните здравни организации в Министерския съвет.

Председателят на Българският лекарски съюз д-р Венцислав Грозев заяви преди срещата, че се надява да са извикани, за да потвърдят още веднъж решението на събора на лекарите и Националният рамков договор за 2018 г. да бъде подписан.

БЛС изразява опасения от факта, че крайният срок за подписване на НРД изтича днес, а все още процедурата не е извървяна.

"Вярвам в разумността и практичността на премиера и се надявам да постигнем споразумение с надзора, защото това, което първо ние декларирахме пред събора, е в рамките на закона за бюджета на НЗОК. Нашите действия, както на Български лекарски съюз, така и на Български зъболекарски съюз в никакъв случай не са довели до тези странни обстоятелства в НЗОК, довели до дефицити и не плащане на чуждестранни здравни каси. За това обаче не са виновни нито българските лекари, нито българските сестри, а най-малко са виновни пациентите, които определено при неподписване на такъв рамков договор ще останат в риск", коментира Грозев.

"Надявам се да постигнем днес споразумение, такова каквото ще удовлетвори в максимална степен и двете страни и ще гарантира в по-голяма степен стабилност на системата", посочи председателят на БЛС.

По думите му, ако не бъде подписан НРД, най-вероятно ще се стигне и до протестни действия.

Относно евентуални корекции в договореното за НРД, д-р Грозев посочи, че се надява да няма такива. По думите му решението на събора е „за“ подписване само при тези обстоятелства.

Д-р Николай Шарков, председател на Български зъболекарски съюз, също заяви преди началото на срещата, че договореното в рамковия договор е преминало през всички законови срокове, било е обсъдено и в Надзорния съвет на НЗОК.

"Бюджетът е решен от НС, той е с 10 млн. лв. повече - 157 млн. и надявам се, а и всички пациенти, да бъде разписан. Реалист и оптимист съм и с това чувство се качвам на втория етаж в Министерски съвет", коментира д-р Шарков.

Министърът на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през обяви, че рамковият договор ще бъде подписан в 17:00 часа днес.

Очаква се утре общопрактикуващите лекари в София да излязат на протест.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2538 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.03.01 | 08:08

5
лекарите са партньори в усвояването на парите
ИДЕЯ

2018.03.01 | 08:08

4
Ограничителна заповед за МФ
АМОА ВЯРНО ЛИ Е

2018.03.01 | 08:08

3
Да не се яви цап царап Дянкови касата опразнена
премиера

2018.03.01 | 08:08

2
НА ТИКВАТА ЛИ ВИКАТЕ?

2018.03.01 | 08:08

1
НА ТИКВУН ДА.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини