Усложнена е зимната обстановка в страната, затворени са пътища, отменени са полети

  • 28 февруари 2018 09:21

  • 14661
  • 5
Усложнена е зимната обстановка в страната, затворени са пътища, отменени са полети
© Булфото

Зимната обстановка в страната остава усложнена. Над 900 училища са затворени. Условията за пътуване са влошени, тъй като и през нощта валя сняг над цялата страна, съобщи БНР.

Осем души от Планинската спасителна служба от Банско и Разлог са помогнали на девойка и младеж, закъсали по пътя за хижа "Яворов", съобщиха от службата за "Хоризонт". Снощи след 20 часа е получен сигналът. Акцията е завършила успешно към 02.00 часа снощи. Двамата туристи са пристигнали благополучно в хижата.

Лавина падна в Родопите през изминалата нощ. Около 100 кубични метра сняг са се свлекли от скалите край Манастирския комплекс "Свети Пантелеймон" по пътя Смолян - Пампорово. В следствие на огромната маса сняг три коли, след тях и линейка, са били блокирани за кратко на пътя. Веднага на място е пристигнала техника на снегопочистващата фирма и отворила главния път. Няма пострадали хора.

140 сантиметра снежна покривка се образува в курорта Пампорово след валежите от тази нощ. Хотелиерите прогнозират, че ски сезона ще продължи до месец април. На територията на Смолянска област няма затворени пътища и населени места без ток.

Отпада ограничението за движение на камиони с маса над 12 тона по АМ "Тракия" в посока София на територията на област Пазарджик. Намалена видимост до 100 метра поради мъгла има на места в областите Стара Загора и Ямбол.

Възстановено е движението на тежкотоварни камиони над 12 тона през прохода „Предела“.

Заради обилен снеговалеж и двете платна на АМ "Тракия" са затворени за движение в отсечката Карнобат – Бургас. В общините Бургас и Руен е обявен неучебен ден. В Бургаска област затворен за движение е „Дюлинският проход“ и пътят Миролюбово - Каблешково. Ограничение за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона е въведено за „Рижки проход“ и „Айтоски проход“, по главния път София-Бургас в участъка от „Петолъчката“ до Карнобат. В община Руен болните на хемодиализа ще бъдат транспортирани с високопроходима техника. Засега сигнали за селища без ток на територията на областта няма, няма и сигнали за бедстващи хора.

Панорамният път Аксаково - Оброчище остава затворен, затворен е и пътят Бяла - Обзор, пътните отсечки Аксаково – Игнатиево - Слънчево. Във Варненска област няма населени места без ток и вода. Пристанище Варна е отворено, полетите от и за София от летище Варна са отменени.

Отворени за движение, с ограничение за камионите с маса над 3 тона и половина, са направленията Добрич - Генерал Тошево - ГКПП „Йовково“, Добрич - Албена и Добрич - Силистра. Все още има селища без вода в общините Каварна и Шабла. Разчистването на пътищата в област Добрич е продължило и през нощта и към този момент все още затворени за движение са повечето от третокласните пътища в областта. След удължаването на ваканцията за учениците в общините Добричка и Генерал Тошево, кметът на община Добрич също е поискал от Министерството на образованието децата да не учат до петък включително. В област Добрич снощи всички пътища бяха затворени с решение на Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия.

В град Белене е отменено частичното бедствено положение. За втори път военнослужещи от състава на 55-и инженерен полк оказаха помощ на населението в усложнената зимна обстановка. Бедственото положение беше обявено, след като стана известно, че мъж е откъснат от преспите в местност на шест километра от града в продължение на два дни. Модулното формирование, ръководено от капитан Николай Йорданов, разчисти тази нощ от снежни преспи общинският път от разклона за село Кулина вода до самото село, както и пътя за месността "Хисарлъка". Тричасовата акция приключи успешно.

32 сантиметра е снежната покривка тази сутрин в Хасково след новия снеговалеж. От Областно пътно управление съобщиха, че снеговалежът на места е бил доста силен и е натрупал нови 15 сантиметра сняг.

Възстановено е движението за всички автомобили по АМ "Хемус“ от Шумен до Варна, както и по пътя Шумен -Велико Търново - Ябланица и Самоков – Дупница - Кюстендил. Временно е ограничено движението през „Обзорски проход“, пътя Варовник - Вълчаново ханче, Вълчаново ханче - Малина, Дюлино - Русокастро, „Аксаковска панорама“ -Кичево поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания.

Анулиран е полетът от летище София до Атина в сутрешните часове, а през нощта е отменен полетът от летище Лутън.

Във всички 24 района на София са обработени улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, опасни и стръмни участъци, общински пътища, Южната дъга на Околовръстният път, както и основни улици в квартали. Опесъчават се планинските пътища в парк „Витоша“. Градският транспорт се движи при зимни условия по всички обичайни маршрути. В двата кризисни центъра на общината са настанени 182 души, останали без дом, информират от пресцентъра на Столичната община.

Очакванията на синоптиците са днес студената вълна да отслабне в Югозападна и Централна България.

Последвайте канала на

Весела Найденова
14661 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.02.28 | 13:47

5
И в братска Русия вали без прекъсване, но улиците са чисти, извозват снега извън населените места, но там няма "само СДС".

2018.02.28 | 13:47

4
В цял свят зимата е сезон ,само в България е природно бедствие !!!! Егати смотаната държава !!!!

2018.02.28 | 13:46

3
В Исландия и Швеция улиците се отопляват от гейзерите, шосетата са сухи през зимата, но там не знаят какво е костовизъм.

2018.02.28 | 13:46

2
Исландия е мрачна студена, заснежена страна, отопляват се безплатно от горещите извори, обаче премиерката им е комунистка, а не Тиква.

2018.02.28 | 13:46

1
Животните, взели властта с преврат през 1989, не могат да се справят със снега, къде ли да управляват държава.

Добави коментар

Водещи новини