Япония изстрелва шпионски сателит на фона на севернокорейската ядрена заплаха

  • 27 февруари 2018 12:36

  • 1273
  • 2
Япония изстрелва шпионски сателит на фона на севернокорейската ядрена заплаха
© Getty Images/Guliver (архив)

Япония изпрати днес в орбита най-новия си разузнавателен спътник, съобщи правителството. ДПА отбелязва, че това става на фона на растящата ядрена и ракетна заплаха от Северна Корея.

Японската агенция за космически изследвания и най-големият доставчик на японската отбрана, "Мицубиши хеви индъстрийз" (Mitsubishi Heavy Industries), изстреляха ракета носител H-2A F38 с разузнавателен спътник от космическия център Танегашима на южния остров със същото име, на около 1000 км югозападно от Токио. Двадесет минути след изстрелването сателитът беше изведен в орбита, съгласно графика.

Първоначално изстрелването беше планирано за неделя, но бе отложено два пъти поради лошото време, казаха от агенцията.

Япония ще използва сателита за оптично разузнаване, за да наблюдава движенията при севернокорейските ракетни площадки и за други цели.

С новия спътник японските сателити от този вид стават седем. Токио възнамерява да ги увеличи на 10, като това ще включва радарни и оптични спътници.

Японската сателитна разузнавателна програма стартира, след като през 1998 г. изстреляна от Северна Корея ракета прелетя над Япония и изплаши населението, припомня ДПА, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1273 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Цървули

2018.02.28 | 06:42

2
Брей, от снимката става ясно че цяла станция са изтреляли.
Крум Усаински-Крупник

2018.02.27 | 22:44

1
Цървули!!!Военно-Космическият Департамент на Моята Крупнишка Бригада,подготвя изстрелването на шпионски спътник от Свръхсекретният Космически Полигон,който се намира на тайно място на Крупнишкият Рид!!!Ракетата е модифицирана СС-23 с добавена втора степен!!!Свихме я от ВИМ

Добави коментар

Водещи новини