Ексън Мобил затвори завода си за втечнен газ след земетресението в Папуа Нова Гвинея

  • 27 февруари 2018 07:26

  • 1150
  • 0
Ексън Мобил затвори завода си за втечнен газ след земетресението в Папуа Нова Гвинея
© Getty Images/Guliver (архив)

Американският енергиен гигант Ексън Мобил (Exxon Mobil) е затворил завода си за втечнен природен газ след силното земетресение в Папуа Нова Гвинея, което причини много щети и вероятно смъртта на повече от 20 души, предаде агенция Ройтерс.

ДПА съобщи по-рано, позовавайки се на местни медии, за над 30 загинали, сред които четири деца.

От местната служба за реакция при природни бедствия заявиха пред Ройтерс, че все още проверяват информацията за загинали хора.

Трусът бе с магнитуд 7,5, според Геофизичния институт на САЩ. Той разлюля провинциите Южни височини и Хела в центъра на най-големия остров на тихоокеанската държава. Епицентърът на земетресението бе локализиран на 560 км от столицата Порт Морсби.

Ексън Мобил съобщи, че комуникациите с близките селища са прекъснати, което затруднява усилията за оценка на щетите на инсталациите, захранващи завода за втечнен газ, който е най-печелившото експортно предприятие в страната.

Компаниите "Майнърс Берик Голд" и "Окей Теди майнинг" също съобщиха за щети на инфраструктурата. Правителството е изпратило специализирани екипи в отдалечения район.

Проектът за втечнен газ на Ексън Мобил на стойност 19 милиарда долара е смятан за един от най-добре работещите в света и започна да изнася природен газ през 2014 г., по-рано от планираното. Той произвежда около 20 процента над очаквания годишен капацитет от 6,9 милиона тона.

Партньорът на Ексън Мобил - Ойл Сърч, също спря в понеделник производството на петрол и газ в засегнатия от земетресението район. Основните клиенти на завода за втечнен газ са в Япония, Китай и Тайван. Търговци казват, че ефектът върху пазара ще зависи от продължителността на спиране на работа.

"Майнърс Берик Голд" съобщиха, че електроцентралата, която захранва мината, е повредена, а "Окей Теди" съобщи, че свлачище е блокирало пътя и е повредило тръбопроводи на неговите мини за мед и злато.

Асошиейтед прес съобщава, че в района на земетресението са нанесени щети на телефонната мрежа, електропроводите и пътищата.

Последвайте канала на

БТА
1150 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини