В много райони на страната валежите временно ще спрат

  • 27 февруари 2018 07:12

  • 1412
  • 0
В много райони на страната валежите временно ще спрат
© Pixabay

В много райони на страната валежите временно ще спрат. Вятърът ще отслабне и ще е умерен до силен, от север-североизток. Сутринта температурите ще са предимно между минус 12 и минус 7 градуса, на места и по-ниски, дневните почти навсякъде ще са отрицателни - между минус 7 и минус 2 градуса, в югоизточните райони малко по-високи, съобщават от НИМХ-БАН.

В сряда вечерта валежите ще спират и облачността ще намалее до ясно време. Снежната покривка, до сряда вечерта, ще се увеличи с нови 10-15 см. На много места ще се образуват навявания.

Жълт код за ниски температури е обявен за цялата страна днес с изключение на Благоевградска област. По Черноморието арктическият студ ще бъде придружен от силен вятър и опасно вълнение.

Около и над 50 см е снежната покривка на места в Северна България. В София тя е около 22 см.

Валежите продължават, но вече са по-слаби, а по-късно през деня се очаква в много райони и да спрат. През целия ден температурите ще остават под нулата с изключение на Югозападна България, където ще са малко над нулата.

Във вторник ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. В сряда преди обяд ще духа слаб вятър от североиизток, след обяд вятърът ще се ориентира от запад и ще бъде слаб. В четвъртък ще преобладава време с променлива облачност. Ще бъде почти тихо. От петък до понеделник облачността ще се променя динамично, често ще бъде значителна и на места ще превали слаб сняг, в понеделник късно след обяд и вечерта – слаб дъжд и мокър сняг. Ще духа слаб вятър, предимно от изток-североизток, на моменти ще бъде тихо.

Тази нощ се очаква преминаването на нов средиземноморски циклон, валежите отново ще се усилят. Във вторник, сряда и четвъртък ще бъде хладно. Минималните температури ще бъдат между минус 14° и минус 9°. Максималните температури ще бъдат между минус 6° и минус 3°.

От петък ще започне затопляне, което ще продължи и след края на периода – понеделник. Минималните температури в петък ще бъдат между минус 8° и минус 5°, през следващите дни ще бъдат между минус 4° и 1°. Максималните температури в петък ще бъдат между минус 3° и 0°, от събота до понеделник ще бъдат между 0° и 5°.

Над западните и централни части на Стара планина, в началото на периода от периода – във вторник и сряда, ще бъде облачно и мъгливо, с превалявания от сняг. Във вторник ще духа умерен вятър от южната четвърт, в сряда – умерен вятър от северозапад. В четвъртък ще има променлива облачност и ще духа умерен до силен вятър от югозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат между минус 8° и минус 5°.

От петък до понеделник облачността ще се променя динамично, често ще бъде значителна и на места ще превали сняг. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Очаква се постепенно затопляне и максималните температури на 1200 м ще бъдат между 0° и 5°. Температурите на 2000 м. ще бъдат с около 5° по- ниски, от тези на 1200 м.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1412 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини