133 млн. лв. са задълженията на НЗОК към чужди здравни каси

  • 26 февруари 2018 15:21

  • 1676
  • 0
133 млн. лв. са задълженията на НЗОК към чужди здравни каси
© Novini.bg

"271 млн. лв. са общите задължения на здравната каса към европейски каси. 133 млн. лв. от тях са просрочени". Това заяви зам.-здравният министър и шеф на надзора на НЗОК Жени Начева, с което потвърди изнесената информация от шефа на касата проф. Камен Плочев преди седмица.

Резултатите са окончателни, след приключването на вътрешна проверка, която бе възложила в петък.

Според Начева причината за разминаване в цифрите, които оповести от проф. Плочев и тези на финансовия министър Владислав Горанов, се дължи на системно нарушение на вътрешно нормативни документи. Това означава, че грешката е административна.

"Оперативни ръководства в последните 2 години са представяли информацията по линия на европейските плащания некоректно, защото имат специфичен начин на обработка. От датата на постъпване на исковете тази информация не е била представяна в счетоводните дирекции за нейното незабавно осчетоводяване като размер след това на просрочени задължения", обясни Начева, предаде Канал 3.

Според нея проблемът е възникнал през 2015-2016 г., когато размерът на тези плащания е нараснал значително и нареждането за плащане е било обвързано с наличните средства за погасяването им, а не с датата на постъпване в НЗОК на искане за погасяването им. Кой да понесе административно наказание за това, надзорът ще очаква решението да вземе проф. Плочев и да го съгласува с него.

Със 73-те млн. лв. предвидени в бюджета на касата за разплащане към чужди здравни каси за 2018 г. ще бъде покрита една част от дължимите 133 млн. лв. Останалите ще се прехвърлят за 2019 г. Разплащането им ще стане според споразумения, които държавата ни е сключила със съответните страни за 2018 г. А още отсега ще започнат и преговорите за споразумения и през 2019 г. Няма да има нужда от актуализация на бюджета, посочи още Начева.

Проблем с подписването на рамковите договори също не се очаква.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1676 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини