Разстреляха словашки разследващ журналист и приятелката му в дома им

  • 26 февруари 2018 15:05

  • 3485
  • 0
Разстреляха словашки разследващ журналист и приятелката му в дома им
© Getty Images/Guliver (архив)

Словашки разследващ репортер и неговата приятелка бяха намерени убити в дома им. Двамата били застреляни, а полицията предполага, че нападението е свързано с работата на журналиста, предадоха световните агенции.

Труповете на 27-годишния Ян Куцияк и на приятелката му били намерени вчера вечерта от полицията в дома им в град Велка Маца, източно от столицата Братислава, каза ръководителят на словашката полиция Тибор Гашпар. Полицаите отишли в дома на журналиста след сигнал от притеснени роднини, които нямали връзка с него. Убийството може да е било извършено по всяко време в периода 22-25 февруари. Куцияк е бил застрелян в гърдите, а приятелката му в главата. Предполага се, че убийството е извършено от професионални килъри.

Журналистът е работил за електронното издание "Актуалити" (aktuality.sk). Неговите репортажи са били посветени основно на случаи на данъчни измами. Според Тибор Гашпар най-правдоподобната версия, по която работи следствието, е че убийството е свързано с работата на Куцияк. "В Словакия никога не е имало такава атака срещу журналист", каза Гашпар.

Ако се окаже, че убийството на журналиста е извършено заради неговите разследвания, това ще бъде "небивала атака по свободата на медиите и демокрацията в Словакия", каза премиерът Роберт Фицо.

В последната си статия Куцияк разказа за бизнесмен, заподозрян, че продава на своите собствени компании апартаменти в жилищен комплекс. В статията журналистът подозира, че бизнесменът прави това, може би за да избегне плащане на данъци. Същият бизнесмен Мариян Коцнер преди година заплашвал Куцияк заради друг негов репортаж. Тогава Куцияк се оплакал в полицията.

Сега полицията ще разследва всички, които са имали контакти с журналиста и ще предостави защита на неуточнен брой репортери от електронното издание, за което убитият е работел, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3485 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини