Вижте каква е пътната обстановка в страната към 10 часа

  • 26 февруари 2018 10:47

  • 9842
  • 1
Вижте каква е пътната обстановка в страната към 10 часа
© Булфото (архив)

Усложнена е метеорологичната обстановка в цялата страна. В областите Смолян и Кърджали е обявен червен код за силен снеговалеж. Там се очакват силни снеговалежи и снежна покривка около 40 см.

В цялата останала част на страна кодът е оранжев. В равнинните части ще има умерени, в планинските райони и силни снеговалежи. В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Търговище има в сила и оранжев код за опасно ниско температури. Там ще бъде много студено, а дневните температури се очаква да бъдат отрицателни.

До 08.00 часа най-много сняг е валяло в Кюстендил със снежна покривка от 22 см. На следващо място са: Враца със снежна покривка от 19 см, София и Видин – 17 см, Монтана – 15 см, Оряхово – 14 см, Свищов – 13 см, Стара Загора – 11 см, Русе – 10 см. В източната част на страната все още покривката е по-тънка, а в югоизточните все още няма. Навсякъде в страната ще има валежи.

В Сливен и Бургас средната скорост на вятъра е 24 м/с с пориви до 28 м/с. По Северното Черноморие в Шабла и Калиакра средната скорост е 12 м/с с пориви до 18 м/с. Във Варна е по-спокойно – 7 м/с. В Оряхово вятърът е 17 м/с с пориви до 20 м/с, в Русе – 14 м/с с пориви до 20 м/с, в Свищов – 12 м/с.

Републиканска пътна мрежа:

Поради снегопочистване, снеговалеж и снегонавяване временно е ограничено движението на МПС над 12 т с ремаркета и полуремаркета:

през проходите Пампорово, Рожен и Превала и по пътя Девин – Михалково;

през прохода „Печинско“;

в участъка Пазарджик - София в посока София на АМ "Тракия";

в участъка Ябланица - София в посока София на АМ "Хемус";

в участъка от км 5 до км. 10 в посока Перник на АМ "Люлин";

по път I-1 Ботевград – Мездра;

по път I-6 София – Карлово;

път III-1801 Перник – Голямо Бучино;

по път I-1 Видин – Монтана;

по път II-37 Батак – Доспат;

по път I-1 Видин – Монтана;

по път I-5 Русе – Бяла;

по пътя Русе- Разград- Шумен;

по път III-866 Девин – Кричим;

по път II-52 Никопол – Лозица;

по път Белово-Юндола.

Временно е ограничено движението за всички превозни средства по път II-86 Асеновград – Смолян поради силен снеговалеж и снегопочистване.

Всички автомобили над 12 тона да се движат задължително с вериги по III-208 Айтос – Ябълково.

Велико Търново:
Проходими при зимни условия са основните пътни артерии в областния център. Настилките навсякъде в града са заснежени и се обработват и опесъчават. Времето е облачно, превалява слаб сняг. Трафикът в началото на първия работен ден за седмицата е изключително интензивен. Движението на места е затруднено, поради недобре почистени участъци. От КАТ „Пътна полиция“ апелират водачите да карат внимателно и със съобразена скорост.

Обстановката в по-голямата част от областта е усложнена. Първокласните пътища са почистени, сега се работи по второкласната и третокласна пътна мрежа. На много места все още има превалявания и това създава допълнителни проблеми при обработката на настилките.

Видин:
На територията на Видин спират преминаването на тежкотоварните автомобили. Тежкотоварните камиони, които влизат в страната през граничен пункт „Дунав мост 2“ биват пропускани през пункта и след това се отбиват на подходящи места, като целта е да не затрудняват движението по пътищата в областта. Пътната обстановка в областта е тежка, 34 машини работят по почистването на снега, почистването е започнало още вчера към 16 часа. Затворен е пътят между селата Бранковци и Раковица.

5 см. е снежната покривка в Кула. Затворени са две пътни отсечки от разклона за село Бранковци до село Раковица и от град Грамада за село Милчина лъка. Почистен е пътят за граничен пункт „Връшка чука“, почистването на пътища на територията на общините Кула, Макреш и Грамада се затруднява от снегонавявания, които се образуват от силните ветрове.

Габрово:
Около 10 см е снежната покривка в област Габрово. Пътищата са проходими при зимни условия, обработват се и се опесъчават, но на места има снегонавявания, които затрудняват движението. Снеговалежът в региона продължава и към този час. На прохода Шипка също вали сняг. Там настилката е почистена и опесъчена. Остава в сила забраната за товарни автомобили над 12 тона. Пътищата от Габрово към градовете Севлиево, Трявна и Дряново също са почистени и проходими при зимни условия. Отсечката, която води към курортен комплекс Узана също в нормално за сезона състояние.

Пазарджик:
Проходими при зимни условия са пътища в област Пазарджик. Пътните настилки са заснежени и хлъзгави, по високите и усойни места на Родопите и Средногорието – заледени, но обработени и опесъчени. Слаб сняг вали в целия регион. Затворен за товарни МПС над 12 тона с ремаркета и полуремаркета е пътя Белово-Юндола. Въведено е ограничение и на моста в село Бошуля, който е част от републиканската пътна мрежа. Там е забранено движението на товарни автомобили с тегло над 10 тона. Определеният обходен маршрут е през село Звъничево – Септемврийски ханчета – град Септември – село Бошуля. В Родопската част на областта има опасност от падащи камъни. Тя е най-голяма по направленията Пещера – Батак – Широка поляна, Варвара – Гара Костандово и Белово – Юндола.

Пловдив:
Сняг вали в Пловдивска област, пътищата са проходими и се почистват постоянно. Забранено е движението на МПС над 12 тона в Софийска и Смолянска област, Подбалкански път I-6. От Областно пътно управление призоваха пловдивчани да не тръгват на път по този участък. Остава завишена опасността от образуването на свлачища по пътищата в планинските райони, особено по отсечките Югово-Лъки, Бачково-Нареченски бани.

В Пловдив задръствания се образуват по булевардите „Цар Борис III Обединител“, „Христо Ботев“, „Шести септември“, „Руски“, „Пещерско шосе“, както и по входно-изходните артерии на града.

Смолян:
Проходими при зимни условия са пътищата в област Смолян. Навсякъде в областта вали сняг, снежната покривка е между 10 и 20 см. Ограничено е движението на автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета по всички пътища в област Смолян заради снегопочистване. Цялата налична техника е на терен и всички пътища се почистват и опесъчават. Поради стеснен габарит на пътя през целия зимен сезон остава в сила ограничението за движение за МПС над 12 тона без ремаркета и полуремаркета по пътя Лъки – Рожен. Движението по пътя с. Арда – с. Горна Арда остава ограничено за МПС с тегло над 10 т, поради пропадане и стеснение на една от пътните ленти. Заради пропадане на каменна подпорна стена движението между селата Кошница и Могилица се осъществява в едната лента. И двата участъка са обозначени с пътни знаци.

В Смолян вали сняг, снежната покривка е около 10-15 см. Пътните настилки наврякъде в града са заснежени. Автомобилният трафик е по-интензивен по централния бул. „България“ и входно-изходните артерии на града.

Областният управител на област Смолян, в качеството си на председател на Областния кризисен щаб, е изпратил указания до членовете на щаба за готовност при евентуално привеждане в действия на оперативния план при бедствия.

Сливен:
Около 100 км/ч е достигала скоростта на вятъра през изминалото денонощие. Снежната покривка в планинската част на общината – около селата Стара река, Зайчаре, Божевци, Градско, Бяла, Изгрев и Въглен, е с дебелина 10 - 15 см. В района на селата Ичера и Раково снежната покривка е до 3 - 4 см. В тази част на община Сливен са доставени хляб и други стоки от първа необходимост. В равнинната част валежите са по-слаби, което определя и дебелината на снежната покривка – до 2 - 3 см. Пътищата са проходими при зимни условия. Екипите на дружеството по зимно поддържане работят. Ток и вода има навсякъде. На дежурния телефон на Община Сливен няма получени сигнали.

Стара Загора:
Снежната покривка в старозагорско е около 7-8 см, а на места е повече от 10 см. Сняг в района вали от вчера и продължава да вали в момента. Пътищата в старозагорска община са проходими при зимни условия. След снеговалежа през нощта усилията на службите по почистването са насочени към отстраняване на снежната покривка до асфалт.

Общинската пътна мрежа се почиства от 12 машини на PSI, а в града на терен са 9 автомобила на „Грийн партнърс“.

Хасково:
Пътищата в Хасковска област са проходими при зимни условия. Няма въведени ограничения. 80 машини чистят пътната мрежа. Сняг вали в района на Хасково, Димитровград и Минерални бани. В Свиленград, Харманли, Любимец и Симеоновград прехвърля слаб сняг, в Тополовградско всички пътища са проходими, слаб е валежът и там. Вятърът навсякъде е силен. Възможни са навявания. Очаква се снеговалежът да се засили през деня.
 

Шумен:
Сняг вали на територията на цялата област. Има навявания, снежната покривка е 15 см. Температурата на въздуха е минус 9 градуса. 37 машини са работили през нощта.

Каква е пътната обстановка в София може да научите ТУК.

Последвайте канала на

Десислава Станева
9842 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Шофьор

2018.02.26 | 12:53

1
Не чистят копелетата гадни Майкаим да ЕБА.На 20 см .сняг се насраха а ми ако им набутам 30 см Хуй как ще са дано да го набутам на тиквата та дасе зарадва този гренясал гъз

Добави коментар

Водещи новини