Най-малко 26 убити при ожесточени сражения в Източна Гута

  • 25 февруари 2018 18:49

  • 2680
  • 0
Най-малко 26 убити при ожесточени сражения в Източна Гута
© Getty Images/Guliver (архив)

Най-малко 26 човека са били убити при ожесточени сражения между сирийските правителствени сили и бунтовници в Източна Гута днес, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

Боевете се водят въпреки приетата вчера от Съвета за сигурност на ООН резолюция за незабавно прекратяване на огъня в Сирия за 30 дни.

Неправителствената мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия, първоначално съобщи, цитирана от Франс прес, за ожесточени боеве на фронтова линия в южната част на Източна Гута, последния бунтовнически бастион в покрайнините на столицата Дамаск. В тях били убити 13 проправителствени бойци и шестима от ислямистката бунтовническа групировка Джаиш ал Ислам ("Армия на исляма").

Впоследствие центърът съобщи, цитиран от ДПА, и за седем убити цивилни при атаки на правителствените сили.

Рами Абдел Рахман, директорът на мониторинговата организация, каза, че изминалата нощ е била най-спокойната в Източна Гута от една седмица. Спокойствието било нарушено днес от артилерийски обстрел и въздушни удари от страна на режима по някои части от анклава.

Представител на Джаиш ал Ислам заяви, че правителствените сили опитват в района щурм, срещу който бунтовниците се съпротивляват.

Миналата неделя режимът в Дамаск започна кампания на масирани въздушни удари по Източна Гута като подготовка за сухопътна операция за превземане на бунтовническия анклав с площ от стотина квадратни километра. Над 500 цивилни бяха убити за седем дни бомбардировки, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2680 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини