Ирак осъди 15 турци и 16 туркини на смърт за участие в "Ислямска държава"

  • 25 февруари 2018 16:46

  • 13815
  • 3
Ирак осъди 15 турци и 16 туркини на смърт за участие в "Ислямска държава"
© Pixabay (архив)

Централният наказателен съд в Багдад постанови днес за 15 турци смъртно наказание за участие в джихадистката групировка "Ислямска държава". Това заяви за Франс прес служител от иракската съдебна система.

Осъдените се признаха за виновни по отправените им обвинения, уточни той. Още един турчин е получил доживотна присъда.

Други 16 туркини са осъдени на смърт за принадлежност към терористичната организация, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на съдебните власти. Предвидено е наказанията да бъдат изпълнени чрез обесване.

Присъдите бяха издадени от Централния наказателен съд в Багдад, след като било доказано, че 16-те туркини принадлежат към "Ислямска държава". Жените признали, че са се омъжили за членове на джихадистката групировка или са й оказвали логистична помощ, или са били замесени в терористични атаки. Присъдите може да бъдат обжалвани.

В последно време в Ирак се състояха ред процеси срещу чужденци, обвинени, че поддържат връзки с ИД.

Една германка и една туркиня, например, бяха осъдени на смърт по време на процеси, разкритикувани като "несправедливи" от правозащитната организация "Хюман райтс уоч". Присъдата на една французойка пък се оказа по-малка от времето, излежано в предварителния арест, и тази жена предстои да бъде експулсирана от страната.

Иракският закон срещу тероризма дава възможност да бъдат обвинени хора, които не са били замесени в насилствени действия, но се подозира, че са подпомагали ИД. Той предвижда смъртно наказание за членство в джихадистката групировка дори за хора, неучаствали в бойни действия.

Според изследователи броят на хората, хвърлени в иракски затвори като предполагаеми членове на ИД, достига 20 000 души.

Иракските власти никога не са обявявали официално броя на джихадистите, арестувани по време на контранастъплението на проправителствените сили, които през 2017 г. прогониха ИД от всички градове на страната.

Властите на автономен Иракски Кюрдистан заявяват, че държат под стража близо 4000 джихадисти от ИД, включително чужденци.
Други са успели да се измъкнат заедно с разселените лица или са се завърнали към "цивилния живот, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
13815 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
500 години турско робство

2018.03.08 | 16:16

3
Браво! Само така със турските фанатични джихадисти!
ivanov

2018.03.02 | 16:31

2
dano armenec da te ubie
todorov

2018.02.27 | 13:53

1
moderotore pak si s falshivi novini, ako prodoljavate taka nqma da imate reyting

Добави коментар

Водещи новини