Руски интереси зад избирането на Радев за президент?

  • 24 февруари 2018 15:52

  • 18741
  • 100
Руски интереси зад избирането на Радев за президент?
© Булфото

Руски интереси вероятно стоят зад решението БСП да издигне кандидатурата на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на за президент. Това става ясно от изтекло изследване, придружено с анализ от Руския институт за стратегически изследвания. Дългогодишен директор на структурата е генерал Леонид Решетников - близък до Путин, удостоен с орден “За заслуги пред Отечеството” IV степен, пише topnovini.bg

През декември 2016-а лидерът на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за обясни как Решетников лъже, че се срещал с нея в София, за да съгласува издигането на ген. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на за президент. "Няма как да съм съгласувала с него нищо при положение, че Радев е издигнат официално на 2 август. Как така на 25 август съм съгласувала с него кандидатура, която 23 дни по-рано е издигната”, заяви тогава Нинова пред bTV и добави: "Няма повече да коментирам лъжите и твърденията на компрометиран руснак, изгонен от Кремъл за корупция и конфликт на интереси"

Самият Решетников е бивш служител на руското външно разузнаване (отдела за България) и по думите му се е срещнал с Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за в кафенето на столичния хотел “Кристал палас”.

Макар, по думите на Нинова, кандидатурата на Радев да е издигната официално на през август, изследването на РИСИ е представено през юли. Изводите от него категорично показват, че най-удобната на Русия и най-подходяща за постигане на изборна изненада кандидатура е ген. Радев.

Името му не фигурира в изследването умишлено, тъй като организаторите и поръчителите му са искали да се застраховат от изтичане на информация. За “параван” са тествани фигури като Андрей Пантев, Николай Малинов, Елена Поптодорова, акад. Стефан Воденичаров и Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска. Въпреки това в социологията са тествани всички основни фигури от ГЕРБ, спрягани като възможни кандидати, включително Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23.

Изследването на института на Решетников твърди, че Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното няма абсолютно никакъв шанс да бъде преизбран, а новият президент трябва да бъде тотален негов антипод. Според анализа, кандидатурата на БСП трябва да възстанови в максимална степен отношенията с Русия и да ги развие.

Резултатите от изследването на РИСИ показва, че българите към онзи момент не одобряват или имат сериозни резерви към санкциите на ЕС срещу Русия. Затова е препоръчано кандидат-президентската фигура да застъпи теза срещу тях - нещо, което в кампанията си Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на изпълни.

Отношението към Русия заема сериозна част от анализа на института на Решетников. В документа деликатно се намеква, че кризата в Европа и засилващата се носталгия към Русия (подкрепяна и от националистическите формации) може активно да се използва в хода на кандидат-президентската кампания. Тествана е и темата за вероятно идване на бежанци у нас. И макар левите и патриотични формации да я използваха успешно година по-рано в местните избори, към юли 2016-а социологията е показала, че темата се е изчерпала.

Според данните на РИСИ към онзи момент печеливш ход за президентската кампания е бил да се издигне човек, който не е пряко свързан с партии и може да бъде балансьор между Русия, ЕС, НАТО и САЩ. Хората на Решетников твърдят, че българите искат президент и премиер от различни политически сили. Въпреки това възможната и удобна кандидатура е на човек, който по-скоро е центрист, а не стои в лявото политическо пространство. Вероятно затова по-нататък е обсъден вариантът да се издигне непартийна фигура, но с ясната и твърда подкрепа на БСП.

Данните на руския институт показват, че бъдещия президент трябва да бъде сериозен коректив на правителството и Народното събрание. Тази посока Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на следва и до днес, налагайки вето след вето.

Основни изводи от изследването показват:

- Дори най-рейтинговите политици в момента са поразени от стигматизацията на политическата класа

- Ярката партийна окраска до голяма степен неутрализира мажоритарните качества и раздува неприемането

- Високото равнище на познатост не е еднозначно достойнство. То по-скоро повлиява върху отхвърлянето, отколкото върху приемливостта на кандидатурата


Тези три обстоятелства дават шанс на алтернативни, анстисистемни играчи (особено ако съответстват на идеала за успешна кариера извън партии) с популярни каузи, излъчване радикално различно от това на Р. Плевнелиев и Б. Борисов, силна кампания.

Шансове има онзи, който успее да мобилизира както опозиционния електорат, така и протестния вот срещу статуквото.

По-нататък анализът очертава като идеален кандидат за БСП фигура, притежаваща повечето черти на Радев - мъж, с успешна кариера, с неуязвена репутация, демонстриращ кураж и принципи, патриот.

Изследването е било готово месец преди столетницата да гласува и обяви официално кандидата си. Говори се, че именно затова на изборът на пленума на БСП кандидатури освен Радев са били Таско Ерменков и Румен Гечев. Дори в левите кръгове двамата са известни като фигури с нулев шанс да заемат висока изборна длъжност. Освен това не са сред тестваните леви политици от РИСИ. С други думи - те са изиграли декоративна роля на пленума, за да може по максимално “демократичен” път актива на БСП да стигне до Радев.

Анализът на Руския институт за стратегически изследвания е извършен в партньорство с агенцията G consulting на Живко Георгиев - бивш кадър на Галъп. До момента не е ясно БСП ли е платила изследването (след като Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за се разграничава от Решетников) или руската държава. Интересно е и защо чуждестранен институт се занимава да помага на българска партия в кандидат-президентската кампания; поети ли са някакви ангажименти от Радев, екипа му и БСП и доколко това ще определя политиката на настоящия президент до края на мандата му.

Последвайте канала на

Novini.bg
18741 100

Свързани новини

Коментари 100

Добави коментар

2018.03.27 | 01:24

100
ГЕНЕРАЛ РАДЕВ Е ДЕМОКРАТИЧНО ИЗБРАН ПРЕЗИДЕНТ.КАТО СТЕ ИСКАЛИ ДРУГ,ДА НЕ БЯХТЕ ИЗДИГАЛИ ТРАВЕРСА ЦЕЦИТО.
оня с коня

2018.02.26 | 14:09

94
Соросоидна паплач. не ви е срам. За някой лев от Сорос ще напишете, че и майките ви са проститутки.
Древен пеласг

2018.02.27 | 22:33

99
За сведение: Джордж Сорос е пръв приятел на болшевишка Русия. Нали неговите банки и тези на Рокфелер финансираха болшевишката революция и още финансират Русия.

2018.02.27 | 19:34

98
ТОВА Е ИСТИНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ А НЕ КАТО ОНЯ ХАПЛЮ ПЛЕВНЮ НА КОГОТО ТИКВАТА ДЪРПАШЕ УШИТЕ И ГО НАРИЧАШЕ МАГАРЕ !!!ГЕРБЕРСКИТЕ ЛАЙНАРИ НЕ МОГАТ ДАГО КОМАНДВАТ И ТОВА ГИ ВБЕСЯВА
aaaaaaaaaaaaaaa

2018.02.27 | 12:29

97
То и на децата е ясно ,че Радев е съветцки агент !
ПУННДЮ радев Е ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ КУРИ ГО ИБЕ

2018.02.26 | 14:10

96
радев КУРВООООООООООООООООООООООООООООООООООО
ИСТИНСКИ ДЕМОКРАТ

2018.02.26 | 14:10

95
Боклук избран със гласовете на ДПС и БСП ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ
Родолюбец

2018.02.26 | 14:09

93
Вижте му Физиономията на прост човек това ли избра БЪЛГАРИНО ??????????????????????????????
Родолюбец

2018.02.26 | 14:09

92
Вижте му Физиономията на прост човек това ли избра БЪЛГАРИНО ??????????????????????????????
гост

2018.02.26 | 00:29

91
Това се очакваше от ГЕРБ,началниците им не могат да търпят да има умен президент,който може да казва грешките им без да се страхува като Плевнелиев,не могат и да го дърпат за ушите,затова ще пуснат Антон Тодоров -шайката
ПУННДЮ радев Е ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ БОКЛУК МРЪСЕН

2018.02.26 | 00:29

90
радев КУРВОООООООООООООООООООООООООООООО
ГРОБББББББ

2018.02.25 | 17:27

64
ПЛЕВНЮ ПЕДАЛААААААААААААААААААА

Добави коментар

Водещи новини