Съюзът на икономистите: Еврозоната представлява важна цел за България

  • 23 февруари 2018 13:37

  • 791
  • 0
Съюзът на икономистите: Еврозоната представлява важна цел за България
© pixabay.com

Еврозоната представлява важна цел за България. Приоритетите на икономическата политика, която води България, са важни заради подготовката за членството.

Това каза председателят на Съюза на икономистите Татяна Хубенова на пресконференция. Според нея България показва много добро съответствие по макроикономическите критерии за номинална конвергенция. Хубенова смята, че след 2014 г. финансовият сектор на България е преминал към въвеждането на европейските регулации, които подготвят страната ни за съответствие с изискванията. По думите й България трябва да се подготви за ползите и разходите по приемане на еврото. Затова тя призова да се проведе публична дискусия по този въпрос.

Хубенова обясни, че включването в чакалнята на еврозоната означава, че страната, която е претендент, не е изпълнила напълно изискванията за въвеждане на еврото. Именно затова включването в този първи етап на членство е политически процес. Участието в чакалнята означава още, че страната ни трябва да бъде готова за още по-голямо съответствие и напредък за постигане на устойчивост в изпълнение на критериите на замяна на националната валута с евро. Приемането на еврото не е формална парична реформа, разясни председателят на Съюза на икономистите.

"Чакалнята е един продължителен, но може да бъде и непродължителен период в зависимост от това дали страната, която се включва там, успява да постига устойчивост на постигнатото съответствие на изискваните номинални критерии за конвергенция", добави Татяна Хубенова.

Последвайте канала на

БТА
791 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини