Геолозите ни на о-в Ливингстън събраха голямо количество образци на вкаменелости и рудни полезни изк

  • 23 февруари 2018 11:57

  • 1638
  • 0
Геолозите ни на о-в Ливингстън събраха голямо количество образци на вкаменелости и рудни полезни изк
© Фейсбук

По-малко от месец, преди окончателното приключване на 26-ата Национална антарктическа експедиция, от Базата ни „Св. Кл. Охридски“ на о-в Ливингстън, получихме информация за изпълнението на научната и логистична програма. Това съобщиха от пресцентъра на Български антарктически институт.

Геолозите д-р Камен Бонев, д-р Дочо Дочев и д-р Стефан Велев, след седмичен престой при неблагоприятни условия в палатка на полеви лагер в отдалечен неизследван досега район, са се завърнали в базата с голямо количество образци на вкаменелости и рудни полезни изкопаеми. До завръщането им в България, след предстоящо облитане с дрон и няколко доуточняващи маршрута, ще бъде изготвена детайлна геоложка карта на споменатия район.

Осемте робота и три Arduino платки със сензори, занесени на Антарктика по българско-португалски проект с участници Людмила Филипова и проф. Нуно Перейра бяха успешно сглобени и пуснати да събират данни. Машините са снабдени със сензори, чрез които измерват температура, налягане, влажност, слънчева радиация, височина, GPS данни.

След приключване на експедицията, роботите ще бъдат предоставени на 3 български и две португалски училища, в които учениците ще се учат да програмират и измерват данни, все едно са на Антарктика. По проекта се снима и 3D видео, чрез което със специални очила децата ще могат да се пренасят на ледения континент във виртуална реалност.

По мониторинговия международен проект, изследващ климатичните промени двама учени от Испания и един от Аржентина с българска логистичната поддръжка с моторни шейни и лодки, в района на нашата и съседната испанска база, е монтирана прецизна научна апаратура с автономно захранване, която ще предава получените сензорни данни и в периода на южната зима, когато двете бази са необитаеми и консервирани.

Двамата турски учени, участващи в експедицията са пред завършване на проектите си за позициониране (точност на cm), с помощта на GNSS-PPP сигнал и изследване на екологични и климатични въздействия върху морски и сухоземни утайки на острова. Паралелно, логистичният екип - инж. Йордан Йорданов, Станимир Модев, инж. Мирослав Цвятков, Николай Николов, д-р Мартин Любомиров, e включил в енергийната мрeжа на базата нов 60 киловатов дизелов генератор и предстои монтиране на фотоволтаични панели.

Завършено е изграждането на просторен хангар за лодки и шейни и предстои консервирането на базата за престоящата астрална зима. Всички участници са в добро здраве и очакват с нетърпение завръщането си в България.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1638 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини