Ндзирателите излизат на пореден протест

  • 23 февруари 2018 07:27

  • 873
  • 0
Ндзирателите излизат на пореден протест
© Булфото (архив)

Служителите на затворите и съдебната охрана в цялата страна излизат на пореден протест. Това съобщиха от Синдиката на служителите в затворите в България.

Основните искания на протестиращите са изравняване на социалния статут и възнагражденията с тези на служителите в МВР, подобряване на условията на труд и преустановяване на дискриминационното третиране на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“.

Днес недоволството ще обхване всички затвори и арести, като пред административните сгради в цялата страна ще излязат над 3000 души. В пет града протестните мероприятия ще се проведат пред съдебните палати – в Силистра и Враца началният час е 8.00, а в Хасково, Ловеч и Пловдив – 17.00 часа. А за 24 февруари е плануван национален протест под надслов „Европа и за нас“, който ще се състои пред сградата на Министерството на правосъдието.

От Синдиката на служителите в затворите в България уточниха, че протестите ще продължат всеки ден до 10 март, когато е предвидено митинг-шествие в София, което ще потегли от Министерството на правосъдието, ще премине през Министерството на финансите и ще спре пред Министерски съвет. На 26 март служителите на затворите и служебната охрана ще протестират на място, съобразено с посещението на министрите на правосъдието на страните членки на ЕС, което е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Чрез свои посланици Синдикатът на служителите на затворите в България ще изпрати писмо до участниците във форума с искане за помощ и подкрепа, изразяваща се в съдействие за привличане на независими експерти в областта на затворното дело, и с цел информиране на обществеността на ЕС за хроничните проблеми в затворите в България с молба да посредничат между синдикатите и държавните институции, за да бъдат чути исканията на професионалната общност.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
873 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини