Пет места, на които хората са най-здрави и най-дълголетни

  • 22 февруари 2018 15:48

  • 4116
  • 3
Пет места, на които хората са най-здрави и най-дълголетни
© Pixabay

Средната продължителност на живот в световен мащаб е 71.4 години. Това, разбира се, означава, че в някои части на света хората живеят много по-малко, докато други се радват на далеч по-голямо дълголетие.

На планетата съществуват пет дестинации, които са известни като "сини зони" - те са дом на някои от най-възрастните и най-здравите хора.

Дан Буетнер, автор на книгите The Blue Zones и The Blue Zones Solution, обяснява за списание Time защо обитателите на тези места живеят толкова дълго и как можете да откраднете навиците им, гарантиращи им много свещи върху тортата.

Сардиния, Италия

До голяма степен растителната диета, ежедневната физическа активност и близостта до семейството са дали на тази синя зона най-високата концентрация на столетници от мъжки пол в света.

Италианският остров се обитава от овчари, които ходят най-малко по пет килограма на ден, а мъжете с дъщери получат явно особено нежна грижа, тъй като те живеят дори по-дълго от повечето в тази област.

Генетичният маркер M26, свързан с екстремното дълголетие, се предава през поколенията в тази уединена общност.

Окинава, Япония

Много сини зони подчертават важността на семейството и общността, но тази връзка достига своята връхна точка в японската префектура.

Жителите на Окинава се подкрепят от своя moai - малък, но здраво свързан социален кръг, който осигурява достатъчно силна подкрепа, че да смаже психическите стресови фактори и да укрепи споделеното здравословно поведение.

Резултатът? Култура, която се гордее с най-дълго живеещите жени в света - много от тях надминаващи 100 години.

Повече четете ТУК

Последвайте канала на

Novini.bg
4116 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ydxv

2018.02.23 | 16:37

3
Ходят по 5 килограма на ден!!! Ужас
Шйжсн

2018.02.23 | 16:37

2
Така е с купени дипломи!!
Ихев

2018.02.23 | 16:37

1
Как може да има неграмотни журналисти

Добави коментар

Водещи новини