В Скопие демонтират паметници в опит да успокоят Гърция

  • 22 февруари 2018 14:23

  • 2285
  • 5
В Скопие демонтират паметници в опит да успокоят Гърция
© pixabay.com

След като свалиха табелите с името „Александър Велики“ за главното летище и ключова магистрала в страната, правителството в Македония започна да демонтира статуи, които биха могли да се тълкуват като символ на иредентистки амбиции срещу Гърция, коментира електронното издание Ekathimerini.

Акцията, която се разглежда като усилие да се успокои Гърция в хода на текущите преговори за името на Македония, започна в столицата Скопие в ранните часове на деня с отстраняването на статуя на революционерa Андон Янев-Kьосето от площта пред сградата на Върховния съд в Скопие.

Статуята бе издигната наред с множество други спорни скулптури на византийски и поствизантийски владетели и воини, както и римски арки, от бившия премиер Никола Груевски от националистическата партия ВМРО-ДПМНЕ.

Сегашният премиер на страната, социалдемократът Зоран Заев, реагира на кампанията на Груевски, докато беше в опозиция, макар че ходът с демонтирането на паметника се разглежда като свързан с преговорите за разрешаване на спора за името, които се водят с посредничеството на ООН.

Заев изрази ангажимента си да постигне споразумение, което да проправи пътя за влизането на страната му в НАТО и Европейския съюз, припомнят от редакцията.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2285 5

Коментари 5

Добави коментар
асд

2018.02.23 | 14:45

5
накрая ще се преименуват на България и всичко не си дойде на мястото.

2018.02.23 | 11:13

3
моля, моля, неинтегрирани селяни, не ни трябват, да си седат там и да се прекръстят на албанци, ако искат

2018.02.23 | 11:13

4
евала На Гърците.Наште само повтарят като папагали как сме
асен

2018.02.23 | 10:38

1
наистина ЕВАЛА. И послушайте . Новото лице на Западните балкани се казва Зоран Заев. Нямаше прегръдки и целувки с г-жа Меркел , но лицето и сияеше. А за нас сега ще остане един напразно сключен ДОГОВОР и един среден пръст....
зоран заев

2018.02.23 | 11:13

2
Е СЪЩИЯ СОРОСОИД КАТО ТИКВАТА и РАБОТИ СРЕЩУ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД. НА КАКВО СЕ РАДВАШ НЕ РАЗБРАХ?

Добави коментар

Водещи новини