Съдът на ЕС: Полша нарушава европейските стандарти за качество на въздух

  • 22 февруари 2018 13:27

  • 662
  • 0
Съдът на ЕС: Полша нарушава европейските стандарти за качество на въздух
© gettyimages (архив)

Полша не е изпълнила изискванията на европейските правни норми да се ограничи замърсяването на въздуха, постанови Съдът на ЕС, цитиран от ДПА.

Според директива на ЕС от 2008 г. държавите членки трябва да намалят замърсяването на въздуха, за да предпазят здравето на хората. Според налични оценки над 400 000 европейци умират преждевременно всяка година заради лошо качество на въздуха, което предизвиква заболявания като астма, сърдечни заболявания и рак на белите дробове.

През декември 2015 г. Европейската комисия даде на съд Полша, защото между 2007 и 2015 г. ежедневните стойности на замърсяване в 35 от 46 зони за оценка на качеството на въздуха редовно са превишавали пределно допустимите стойности. Редовни надхвърляния на тези граници са били отчетени и в годишните стойности в девет зони. "Оттук следва, че установените превишения следва да се разглеждат като трайна тенденция", обяви съдът в решението си. Той също така отбеляза, че мерките, които Полша е планирала, за да се ограничи замърсяването на въздуха, ще приведат качеството му в съответствие с европейските стандарти едва между 2020 и 2024 г.

Доводът на Полша, че финансово-икономическото й състояние не позволява европейското право да бъде приложено по-рано, "само по себе си не може да оправдае толкова късно изпълнение на крайните срокове за прекратяване на тези превишения", посочи съдът.

Полша е втората държава от ЕС, за която бе постановено, че нарушава европейските стандарти за качество на въздуха - през април 2017 г. съдът оповести решение срещу България по подобно дело, отбелязва ДПА.

През последните седмици европейските институции предприеха строги мерки и срещу девет други членки - Великобритания, Чехия, Германия, Испания, Франция, Италия, Унгария, Румъния и Словакия - заплашвайки ги със съд, ако не представят предложения за подобряване на качеството на въздуха.

Решението срещу Полша беше обявено на фона на влошаване на отношенията между ЕС и Варшава след отправяните предупреждения от съюза за ерозия на върховенството на закона, допусната от управляващата в Полша националконсервативна партия "Право и справедливост".

Последвайте канала на

БТА
662 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини