Съветът за сигурност ще разглежда днес резолюция за 30-дневно спиране на боевете в Сирия

  • 22 февруари 2018 06:25

  • 1816
  • 0
Съветът за сигурност ще разглежда днес резолюция за 30-дневно спиране на боевете в Сирия
© Pixabay

Съветът за сигурност към ООН ще има днес открито заседание, посветено на актуалното положение в Сирия. По план то трябва да започне в 12 ч. нюйоркско време (19 ч. бълг. вр.), съобщиха световните агенции.

Според ТАСС извънредното заседание е по искане на Русия, а Асошиейтед прес съобщи, че инициатори са Швеция и Кувейт, които вече са подготвили проекторезолюция. В нея се постановява в цяла Сирия да има 30-дневно примирие, за да може да бъде доставена хуманитарна помощ на милионите нуждаещи се и да бъдат транспортирани тежко болните и ранените. Резолюцията изключва нападения срещу екстремисти от "Ислямска държава", Ал Каида или Фронта "Ан Нусра".

В проекта се изразява "възмущение от неприемливите равнища на насилие" и атаките срещу цивилни в няколко района на Сирия, в частност в провинция Идлиб и в контролираното от бунтовници дамаско предградие Източна Гута. Не е известно дали Русия ще наложи вето, или ще се въздържи, отбеляза АП.

Вчера командването на въоръжените сили на Русия съобщи, че преговорите за мирен изход от ситуацията в Източна Гута са се провалили и че бунтовниците са пренебрегнали призивите за спиране на огън, допълни Ройтерс. А руски военни в Сирия казаха, че бунтовниците в Източна Гута не позволяват на цивилните да напуснат конфликтната зона. 

Последвайте канала на

БТА
1816 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини