Чешките социалдемократи започнаха преговори за създаване на коалиционно правителство с АНО

  • 21 февруари 2018 21:43

  • 1307
  • 3
Чешките социалдемократи започнаха преговори за създаване на коалиционно правителство с АНО
© Gettyimages

Лявоцентристката Чешка социалдемократическа партия (ЧСДП) започна преговори за създаване на правителство с управляващата партия "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО), за да се намери изход от ситуацията, която попречи на сформирането на правителство на мнозинството, предаде Ройтерс.

АНО спечели изборите миналата година, но от декември насам управлява с правителство на малцинството. Миналия месец партията не получи вот на доверие, както се изисква, за да поеме властта, и нейният лидер Андрей Бабиш се опитва да намери алтернативно решение.

Основният проблем пред постигането на споразумение е самият Бабиш, който е обвинен за източване на европейски субсидии преди едно десетилетие. Премиерът отрича обвиненията и отхвърля исканията на другите партии да се откаже от поста. Новият лидер на ЧСДП Ян Хамачек, който беше избран на партийния конгрес в неделя, заяви, че двете партии ще се фокусират първо върху програмата на евентуално коалиционно правителство.

"Можем да обсъдим сътрудничество на правителствено равнище, при условие, че успеем да постигнем споразумение по програмата, а след това и по кадрови въпроси", заяви той пред медиите след среща с Бабиш. ЧСДП иска да обсъди повишаване на данъците за финансовия и телекомуникационния сектор, по-прогресивен подоходен данък или начини за намаляване на прехвърлянето на средства от дивиденти от чешки клонове на фирми към фирмите майки в чужбина, добави Хамачек.

Социалдемократите подчертават, че не биха подкрепили правителство, което не се придържа към прозападен курс или предприеме стъпки, заплашващи бъдещето на страната в НАТО и ЕС. Бабиш подкрепя тази позиция, но си запазва и възможността за сформиране на друго правителство на малцинството с подкрепата на Комунистическата партия на Чехия и Моравия и крайнодясната "Свобода и пряка демокрация", която иска референдум за напускане на ЕС.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1307 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
2

2018.02.22 | 12:42

3
НЕ НА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ!!!

2018.02.22 | 12:42

2
О, ЧЕШКИТЕ ЧЕРВЕНИ ПЕДЕРАСТЧЕТА, КОИТО БЪЛГАРИЯ ХРАНИ С ЧЕЗ ЗА ДА СЕ ПРАВЯТ НА РУСОФИЛЧЕТА. Я У ЛЕВО БЕ КУРВЕТА САКАТИ МРЪСНИ ЧЕШКИ.
НЕ

2018.02.22 | 12:42

1
НЕ НА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ!!!

Добави коментар

Водещи новини