България и Саудитска Арабия ще развиват стратегическо партньорство (снимки)

  • 21 февруари 2018 20:45

  • 2617
  • 3
България и Саудитска Арабия ще развиват стратегическо партньорство (снимки)
© МВнР

Имаме изключително интензивно двустранно сътрудничество със Саудитска Арабия, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, след като разговаря днес с министъра на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Това е първото посещение на саудитски външен министър в България.

Разговаряхме не само за двустранните отношения, фактът е, че само от посещението през ноември миналата година на премиера в Рияд, вече имаме визити на външния министър, министъра на околната среда, водното и селското стопанство, очаква се и министърът на икономиката с бизнес делегация, посочи Захариева. Очаква се и саудитският престолонаследник да посети България скоро по покана на премиера.

Министрите са разговаряли за възможни бъдещи съвместни проекти в сферата на икономиката. Сферите, които набелязахме за сътрудничество в икономиката, са съвместно строителство на инфраструктура, сектора на информационните технологии, земеделието, енергетиката, обмен на опит по отношение на роботиката, посочи Захариева.

България и Саудитска Арабия са част от глобалната коалиция в борбата срещу ДАЕШ. Обсъждахме и сътрудничеството в борбата срещу тероризма и в откриването и изкореняването на причините за този ужасен проблем, коментира Захариева. Има много теми на разговор, много ясен план за действие, бъдещи важни посещения, каза тя и изрази убеденост, че сериозният интензитет на двустранните отношения между двете страни от последните месеци скоро ще доведе до конкретни резултати и видими проекти за гражданите на двете страни.

Адел ал Джубейр каза, че са имали прекрасен разговор и оценява поканата да посети България - "първо посещение на саудитски външен министър в красивата ви страна, но със сигурност няма да е последното". Обсъдихме двустранните отношения, как можем да ги подобрим и задълбочим във всички области, обсъдихме предизвикателствата в региона, ситуацията в Сирия, Йемен, Иран, мирния процес, ситуацията в Африка, заяви Адел ал Джубейр.

Двамата външни министри бяха попитани за позиция по отношение на операцията на Турция в региона Африн в Сирия и навлизането на армията на Сирия от Дамаск късно снощи. Позицията ни за Сирия е, че конфликтът трябва да бъде разрешен възоснова на декларацията от Женева-1 и на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН 2254. Подкрепяме създаването на зони на деескалация в Сирия и опитите за хуманитарна помощ за тези зони, посочи Адел ал Джубейр, като добави, че Саудитска Арабия е съосновател на международната коалиция срещу ИДИЛ в Сирия.

Разговаряхме със съюзниците и приятелите ни, включително Турция, за стъпките, които предприемат и се опитваме да предложим формула, която да е максимално ефективна за разгромяването на ИДИЛ в Сирия, добави саудитският външен министър, като посочи, че е необходимо и прилагането на прекратяването на огъня, за да се възобнови политическият процес.

За съжаление в последния месец виждаме ескалация на напрежението не само в Африн, но и в три от зоните, които би трябвало да бъдат демилитаризирани и да има примирие, коментира министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. За да започне възстановяването на Сирия и международната общност да ангажира средства за това, каквато конференция предстои в Брюксел през април, трябва да са ясни зоните за деескалация и да започне политическият процес, добави тя.

Захариева посочи още, че всички усилия трябва да бъдат насочени към борбата срещу ДАЕШ, като действията трябва да бъдат координирани с партньорите и съюзниците в глобалната коалиция.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2617 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гошо

2018.05.07 | 14:52

3
Чувал съм,че САУДИТИТЕ РАЗВИВАТ ТЕРОРИЗМА.За друго не съм слушал.

2018.05.07 | 14:52

2
Бих я ибал юнашката тази гърбава министърка
4

2018.05.07 | 14:52

1
НЕ НА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ!!!

Добави коментар

Водещи новини