Бисер Петков: Насилието в социалните домове е симптоматично за нагласата към децата у нас

  • 21 февруари 2018 18:44

  • 1193
  • 0
Бисер Петков: Насилието в социалните домове е симптоматично за нагласата към децата у нас
© БНТ

Информацията, която има към момента е, че не е полагана необходимата грижа към децата от майката, тази грижа е неглижирана. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  по повод случая с 3-годишните близнаци, които на 19 февруари бяха приети в тежко състояние в пловдивска болница.

По отношение на телесните повреди, които са констатирани, от полицията казват, че се потвърждават думите на майката, че са причинени от падане на гипсов орнамент. Децата са със забавено развитие, като причината се установява, посочи Петков.

Законодателството е насочено към децата в риск. Трябва да се установи, че едно дете е в риск, за да се задействат институциите за закрила на детето. Подобни случаи оставят впечатление, че се върви след събитията, но има много случаи, в които са предприети мерки за закрила, като например настаняване на детето в приемно семейство, каза социалният министър.

Случаите, които има напоследък в центровете от социален тип, показват, че у нас има много насилие – физическо, психическо, вербално, което е симптоматично за общата нагласа към децата в България. По случая в Борован беше направена проверка от Държавната агенция по закрила на детето още на 9 февруари, като са констатирани неспазване на правилата, насилие. Дадени с препоръки – ако те не бъдат изпълнени, следва да има санкции по съответния ред, заяви Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. .

Най-трудно се променя манталитетът. Беше осъществено извеждане на много деца от домовете и настаняването им в центрове от семеен тип, в една по-добра материална среда. Фокусът вече трябва да се премести върху социалния подход, към социалните грижи, да се осигури необходимата квалификация на хората, които работят в тези центрове, те да бъдат мотивирани. Като цяло, заплатите на тези хора са ниски. За следващата година ще бъде предложено значително повишение, съобщи министърът на труда и социалната политика.

Той коментира и предложението на работодателите за вкарване на работна ръка у нас от страни извън Европейския съюз. Тези идеи изглеждат по-екзотично, но това е един от инструментите за решаване на проблема с дефицита на кадри у нас. Този инструмент може би не е най-добрият, но е най-бързият, затова се работи за облекчаване на приоцедурите за внос на работници от трети държави. България прави и стъпки да върне у нас българите, които работят в други държави от Европейския съюз, често в тежки условия. Адресират се мерки и към демотивираните, обезкуражените на пазара на труда. Стартира програма Работа в 196 общини, която е насочена към дълготрайно безработни лица. Би трябвало около 10 000 души да започнат работа по тази програма и да възстановят трудовите си навици. Ситуацията налага използване на целия инструментариум, за да се реши проблема, обясни Петков.

По думите му заплатите в България растат, но може би не с необходимите темпове. Последните проучвания покзват, че икономическият оптимизъм на българина нарства. Той идва от високото ниво на заетост, ниската безработица и нарастващите доходи, заяви още социалният министър.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1193 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини