Почина американският проповедник Били Греъм

  • 21 февруари 2018 18:23

  • 2884
  • 0
Почина американският проповедник Били Греъм
© Gettyimages

Влиятелният проповедник Били Греъм, съветник на президенти на САЩ и един от най-популярните баптистки проповедници в историята, почина днес на 99 годишна възраст, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Уилям Франклин Греъм-младши почина тази сутрин в дома си в Северна Каролина, съобщи семейството му.

Той твърди, че е получил духовно откровение на 16-годишна възраст и благодарение на личното си обаяние и разпалените си проповеди бързо започва да привлича вниманието на много хора. От 40-те години до средата на миналото десетилетие той проповядва неуморно в различни точки на планетата - включително в СССР и Китай, а през 1992 г. и 1994 г. дори в Северна Корея.

Срещал се е с едни от най-влиятелните личности - от кралица Елизабет Втора до майка Тереза и папа Йоан Павел Втори. Но най-голямото влияние оказва на президенти на САЩ, с които се среща - от Хари Труман до Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият. Джордж У. Буш дори признава, че под негово влияние е спрял да пие и е открил пътя към Бог.

През 60-те години Греъм подкрепя лидера на движението за граждански права на афроамериканците Мартин Лутър Кинг, който също като него е баптистки проповедник.

През последните години Греъм се е лекувал от пневмония, рак и други заболявания.

Съпругата му Рут почина през 2007 година. През 1995 г. синът му Уилям Франклин Греъм Трети става лидер на неговата Евангелистка асоциация.

Смята се, че Били Греъм е достигнал до над 200 милиона души чрез проповеди на живо и до милиони чрез изявите си по телевизията и радиото.

"ВЕЛИКИЯТ Били Греъм е мъртъв. Нямаше друг като него! Ще липсва на християните и на всички религиозни хора", написа в Туитър президентът на САЩ Доналд Тръмп. Вицепрезидентът Майк Пенс изрази съболезнования на семейството на Греъм, заявявайки, че "безподобният му глас е променил живота на милиони". "Скърбим за кончината му, но знам с абсолютна сигурност, че днес той е чул тези думи: "Добра работа, добри и верни служителю", написа Пенс в Туитър.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2884 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини