Мая Манолова: Необходими са промени на здравословното хранене при децата

  • 21 февруари 2018 17:01

  • 1787
  • 1
Мая Манолова: Необходими са промени на здравословното хранене при децата
© Булфото

Необходими са промени на здравословното хранене при децата, каза в Пловдив омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, която участва в дискусионен клуб, посветен на проблемите в детското и ученическо хранене.

Тя изнесе данни, според които 26,20 процента от българските деца /на възраст 5-18 год./ са с наднормено тегло. По данни на СЗО България се нарежда на пето място по детско затлъстяване, всяко четвърто дете е с наднормено тегло, а всяко шесто има форма на затлъстяване.

"Изключително тревожни данни, които обясняват защо в България всяка година разходите за здравеопазване се увеличават и близо 70% от тях отиват за борба с хроничните болести в основата, на които стои именно здравословното хранене или липсата на такова.", каза Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на.

Според нея в действащите наредби за детско и ученическо хранене на първо място трябва да са критериите за качеството и съставките на продуктите, както и стандартите, а не определящия критерий да е най-ниската цена. Тя изтъкна, че са необходими съвместни координирани действия на всички институции.

По думите й решението на проблема е в три посоки: усъвършенстване на действащата нормативна уредба /ясни критерии за здравословността на предлаганите храни/, засилен контрол и повече финансиране.

Омбудсманът поздрави организаторите на форума - Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, съвместно с Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, и посочи, че темата е удар в десетката, тъй като здравословното хранене при децата и учениците е жизнено важна за бъдещето на българската нация.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1787 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
gost

2018.02.21 | 23:29

1
ZASHTO KATO OSTAVIAM NEGATIVEN KOMENTAR ZA sestra galeva Vie vednaga go iztrivate.....??????

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини