Евродепутати с категорична подкрепа за присъединяването на България към Шенген

  • 21 февруари 2018 15:46

  • 1488
  • 2
Евродепутати с категорична подкрепа за присъединяването на България към Шенген
©

Евродепутати от всички политически групи на Европейския парламент изразиха ясна и категорична подкрепа за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Това стана по време на изслушване в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи за бъдещето на Шенген, участие в което взеха комисарят по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос, министърът на вътрешните работи на България Валентин Радев и директорът на европейската агенция за оперативно управление на широкомащабни информационни системи в областта на свобода, сигурност и правосъдие Крум Гърков.

Българският евродепутат Емил Радев (ЕНП-ГЕРБ) също взе участие в дискусията, съобщиха от пресцентъра на партията. Той отбеляза, че Европейският парламент нееднократно е подкрепял България за Шенген, а Европейската комисия е потвърдила изпълнението на всички технически критерии, подчертавайки, че това са единствените критерии за присъединяване.

Емил Радев допълни, че България изпълнява изцяло шенгенското законодателство, използва активно Шенгенската информационна система, а след решение на Съвета от м. януари 2018г. ще получи 100%-тов достъп до ШИС, включена е в обхвата на Европейската гранична и брегова охрана, системата Вход/изход и системата ЕТИАС.

„Реално България е шенгенска държава, но поради политически причини в определени държави-членки няма взето решение за вдигане на вътрешнограничния контрол“, заяви евродепутатът. Той изрази своето разочарование, че европейските закони и правила не се спазват от държави, които обикновено са давани за пример, и че се позволява политиката да доведе до потъпкване на правилата.

В заключение Емил Радев призова вместо да водим дискусии за това какъв трябва да бъде териториалният обхват на Шенген, да отбележим до края на т.г. присъединяването на България към шенгенското пространство.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1488 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.02.22 | 08:09

2
В Шенген бандити не искат !!!! Мечтайте си !!! Мечтите са безплатни !!!!!!!

2018.02.22 | 08:09

1
Бойке, пусни кмета на Симитли да ги напъпли, белким ни вкарат в Шенген!

Добави коментар

Водещи новини