Синдикатите скочиха заради новите промени за внос на работна сила

  • 21 февруари 2018 12:35

  • 1236
  • 0
Синдикатите скочиха заради новите промени за внос на работна сила
© Pixabay

Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда „Подкрепа“ не подкрепят предложения за изменения и допълнения на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност (ЗТМТМ). Това се казва в общо становище на двете организации, изпратено до парламента.

Според най-големите синдикати в страната, липсва потребност от предлаганото увеличение от 10 до 35 на сто на процента на наетите работници, граждани на трети държави в отделно предприятие. Статистиката показва, че през последните 18 месеца само 10 работодатели са поискали да наемат граждани от трети държави над законовите 10% . Тези запитвания са от 9 микро фирми (под 10 работника), само една е малка фирма с персонал от 40 лица.
Липсва оценка за нуждите на българския пазар на труда, която да обуславя отпадането на пазарния тест за разрешителното "Синя карта на ЕС", така и списъкът на професиите, за който има недостиг на висококвалифицирани работници, обвързан с това разрешително, се казва още в становището.

„Твърденията и оценките на различни „експерти“ за нуждите на бизнеса от кадри и добрите условия на труд, които ще привлекат десетки хиляди граждани на трети държави в България, са безпочвени. Официалните данни показват, че през 2017 година получилите достъп до българския пазар на труда чужденци са 5156 от 52 държави извън ЕС, като близо 4000 са регистрираните за краткосрочна заетост – сезонна заетост и командировани до 90 дни. Постановени са само 78 решения за отказ за достъп до пазара на труда на граждани на трети държави. Отказите бележат ръст поради неспазване на процедурите и представяне на документи, които не отговарят на нормативните изисквания“, пише още в становището на двете организации.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1236 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини