Явор Колев: Нищо в интернет не е скрито

  • 21 февруари 2018 06:34

  • 4818
  • 0
Явор Колев: Нищо в интернет не е скрито
© pixabay.com

Нищо в интернет не е скрито.Тези, които си мислят, че като влязат в мрежата могат да правят каквото си искат и срещу когото си искат, бъркат. Има структури, органи, които се грижат денонощно да не се случват такива неща, коментира пред БТА комисар Явор Колев - началник на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП.

Интернет дава възможност човек да бъде харесан едновременно от 6 000 души. Но лайкването понякога може да стигне до спирала на изнудване или още по-тежки последствия. Дори някои срещи в реалното пространство след това приключват с тежки криминални престъпления, припомнят от ГДБОП.

Потребителите на Фейсбук са 2,5 милиарда, каза Колев. "Това, че някой се усмихва от другата страна не значи, че е този, за който се представя. Бъдете внимателни с това, което получавате", напомни комисарят.

Основните престъпления срещу деца в мрежата са свързани със сексуално изнудване и с разпространение на материали, съдържащи сексуална експлоатация, коментира комисар Явор Колев. Над 80 случая са разследвани миналата година. При тези на сексуално изнудване обикновено педофилът създава фалшиви профили на момичета и момчета и с тях търси приятелство на малки деца. Снимките обикновено са от интернет, те лесно се разпознават от специалисти. Лъжливият профил не съдържа много данни, няма много приятели, нито много информация в профила, но човек се подлъгва и приема приятелството, след което започва комуникация - първоначално снимка с по-оскъдно облекло, после без облекло, следва включване на камера.

Педофилът води разговор с детето, след което го извежда в някоя от комуникационните платформи и го принуждава да се съблича пред камера, разказа Колев. Записаните снимки и видеоклипове се използват срещу детето, като то бива заплашвано, че ще бъдат публикувани на страницата му или ще бъдат разпратени до листата от приятели. Целта е да се създава повече материал, който да удовлетворява извратените сексуални потребности на педофила или да принуди детето да приобщи свои приятели в тази дейност, каза Колев. Някои от децата използват сигнализационна платформа на тел. 116 111 или споделят с родителите си, които сигнализират впоследствие.

Другото много популярно престъпление е свързано с разпространение на материали със сексуална експлоатация на деца. Това са клипове, които педофилите обменят помежду си чрез различни платформи. ГДБОП наблюдава интернет пространството в този тип активност и засича български потребители, които обменят подобно сексуално съдържание, увери комисарят. Според него през последните години има ръст на този вид престъпност, въпреки полаганите усилия. Това се обуславя от развитието на технологиите, от все по-голямата популярност на интернет платформи, които дават възможност на педофилите да достигат до своите жертви, смята Колев. Тези, които изнудват сексуално възрастни, се стремят да получат материална облага. Процедира се по същия начин.
Комисарят разказа за случай отпреди 4-5 години - педофил е заплашвал с убийство и детето, и родителите. Задържан е 2 седмици след сигнала. Едни безобидни комуникации в интернет могат да бъдат с много сериозни последици за психиката, за здравето, за самочувствието на едно дете, предупреди Колев.

Последвайте канала на

Нора Виткова
4818 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини