Изкуственият интелект може да попадне в лоши ръце, алармират експерти

  • 21 февруари 2018 06:17

  • 2286
  • 0
Изкуственият интелект може да попадне в лоши ръце, алармират експерти
© pixabay.com

Бързото развитие на изкуствения интелект увеличава опасността за злонамереното му използване от застрашаващи световния мир държави, престъпници и терористи, предупреждава нов доклад, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Проучването бе публикувано днес от 26 експерти в областта на изкуствения интелект, киберсигурността и роботиката от университетите "Кеймбридж", "Оксфорд", "Йейл" и неправителствени организации. Те призовават правителствата и всички заинтересовани страни да ограничат потенциалните заплахи, свързани с изкуствения интелект.

Изследователите казват, че злонамерената употреба на изкуствен интелект създава непосредствени заплахи за цифровата, физическата и политическата сигурност, защото позволява широкомащабни, прецизно насочени и високоефективни атаки. Проучването се фокусира върху сценарии, които е възможно да станат реалност в следващите пет години.

Те подчертават, че терористи могат да извършват кибератаки, с които да предизвикат катастрофи на автономни коли или да превръщат широкоразпространените в търговската мрежа дронове в оръжия.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини