Лекари: За разширени АГ прегледи са нужни още 7 млн. лв.

  • 20 февруари 2018 21:39

  • 2078
  • 1
Лекари: За разширени АГ прегледи са нужни още 7 млн. лв.
©

Нужни са седем милиона лева допълнително за разширяване на обхвата на жените, подлежащи на профилактичен преглед от специалист по акушерство и гинекология с изследване с цитонамазка. Това става ясно от становище на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Становището на организацията засяга предстоящите промени в наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията.

Осигурените към момента пари в бюджета на СИМП са за първичен преглед при гинеколог (на цена на първичен преглед) и цитонамазка в бюджета за МДД за всички около половин млн. жени в тази възрастова група. Не са включени тези, които биха подлежали на повторен преглед. Това е записано в официалното становище на лекарите, изпратено до медиите.

В позицията си джипитата казват още, че дори и да приемем, че през такъв преглед ще преминат само половината от подлежащите, необходимата сума е около 7 млн. лева Позицията на НСОПЛБ е разпратена както до медиите, така и до здравния и финансовия министър, управителя на НЗОК, председателя на БЛС и др. Оттам посочват още, че стойността на медицинските направления за консултация и МДД (ако ОПЛ назначава цитонамазката) задължително трябва да бъдат изведени от бюджета за консултации и МДД, предварително да е планиран. Той трябва да е отделен от тези за остро възникнали здравни проблеми и да не подлежи на регулация и последващи санкции.

Личните лекари определят предложената промяна за положителна. По тяхно мнение обаче тя би имала ефект само при изпълнение на посочените условия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2078 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.02.21 | 07:28

1
ТИКВАТА И ЦВЪКИ ОТКРАДНАХА ПАРИТЕ

Добави коментар

Водещи новини