Нивата на моретата ще се повишат с метър, дори и да се постигнат климатичните цели

  • 20 февруари 2018 20:35

  • 4716
  • 0
Нивата на моретата ще се повишат с метър, дори и да се постигнат климатичните цели
© Pixabay

Нивата на моретата ще се повишат средно между 70 и 120 сантиметра през следващите два века, дори и правителствата да сложат край на изкопаемите горива, както предвижда Парижкото споразумение за климата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията цитира научно изследване на германски екип, публикувано в изданието "Нейчър комюникейшънс". Бързото съкращаване на газовите емисии, предизвикващи парниковия ефект, ще ограничи отчасти покачването на нивата в дългосрочна перспектива, определена от топенето на ледовете от Гренландия до Антарктика.

Повишаването на морските равнища е заплаха, застрашаваща много градове и региони - от Шанхай до Лондон и от Флорида до Бангладеш. Могат да изчезнат цели нации, като тази на Малдивите в Индийския океан и тази на Кирибати в Тихия океан.

Към 2300 година учените предвиждат нивата на моретата да се повишат с 0,7-1,2 метра, дори и да бъдат постигнати всички цели, поставени от Парижкото споразумение за климата, подписано през 2015 година. Една от тях предвижда свеждането на парниковите емисии до нула през втората половина на този век.

Но при всички случаи ще продължи неблагоприятната тенденция за покачването на морските равнища заради вече отделените парникови газове в атмосферата, които ще топят все повече ледовете на планетата. Освен това водата естествено се разширява, когато се нагрее над 4 градуса по Целзий.

Научното изследване предвижда, че всеки пет години забавяне в ограничаване на парниковите емисии след 2020 година, ще се изразява в допълнително 20-сантиметрово покачване на нивата на моретата към 2300 година. По думите на един от ръководителите на изследването Матиас Менгел от Потсдамския институт за климатични проучвания следващите 30 години ще са много важни за това, което ще се случи след два века.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4716 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини