Директорите по отбранителната политика на страните-членки на ЕС обсъдиха актуални въпроси в София

  • 20 февруари 2018 20:05

  • 2205
  • 1
Директорите по отбранителната политика на страните-членки на ЕС обсъдиха актуални въпроси в София
© eu2018bg

Неформална среща на директорите по отбранителната политика на страните-членки на Европейския съюз се проведе на 19 и 20 февруари 2018 г. в Националния дворец на културата в София. Форумът е част от календара на българското европредседателство и се проведе с цел да подпомогне подготовката на Съвета „Външни работи/Отбрана“, който ще се състои на 6 март т.г. в Брюксел.

В срещата участваха над 70 делегати от всички страни-членки на ЕС, Европейската служба за външна дейност, Европейската агенция по отбрана и Европейската комисия. Домакин на събитието от българска страна беше директорът на дирекция „Отбранителна политика“ в Министерството на отбраната Росица Димитрова.

По време на трите работни сесии, председателствани от заместник- генералния секретар на Европейската служба за външна дейност Педро Серано, бяха обсъдени най-новите развития по актуални въпроси от политико-военното измерение на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Сътрудничеството между ЕС и НАТО беше тема на първото заседание, в което се включи и представител на Алианса. Участниците във форума се обединиха около виждането, че след подписването на декларацията от Варшава е постигнат сериозен напредък във взаимодействието между двете организации.

Динамизирането и задълбочаването на отношенията им на институционално и оперативно ниво трябва да продължи чрез изпълнението на вече набелязаните и договорени над седемдесет мерки, които дават възможност за съвместни или синхронизирани действия по въпроси от взаимен интерес. Втората работна сесия беше посветена на Постоянното структурирано сътрудничество (ПСС) в областта на отбраната и връзката му с останалите инициативи в изпълнение на Глобалната стратегия на Европейския съюз по външна политика и политика на сигурност. Главният изпълнителен директор на Европейската агенция по отбрана Хорхе Домек и директорът на Военния секретариат на ЕС генерал-майор Еса Пулкинен представиха анализите си на националните планове за изпълнение на общите обвързващи ангажименти по ПСС, които бяха представени от страните-членки на ЕС през декември 2017 г.

Предвид предстоящите стъпки на преглед и актуализация на тези планове, те отправиха препоръки за следващите етапи на процеса с оглед включване на информация от страните-членки, която да позволи по-лесно сравняване, обобщаване и оценка на изпълнението на поетите ангажименти. Участниците в срещата обсъдиха също така основните елементи на разработената от Секретариата по ПСС пътна карта за по-нататъшната работа по инициативата, която включва срокове за одобрение на първата и следващата група проекти, за актуализиране на националните планове и за изготвяне на обобщен доклад по приложението им.

Представителят на Европейската комисия информира накратко за хода на законодателната процедура по приемане на Регламента за създаване на Европейска програма за индустриално развитие в областта на отбраната до лятото на 2018 г. Стремежът е да бъде запазен предвиденият процент за съфинансиране на проекти по ПСС със средства от Европейския фонд за отбрана в случаите, когато те отговарят и на критериите на Европейската програма за индустриално развитие в областта на отбраната.

По темата за подобряване на военната мобилност бяха представени първоначалните виждания за бъдещата работа в четирите идентифицирани области, в които е необходимо преодоляването на правни, дипломатически, митнически и инфраструктурни пречки пред бързото придвижване на военни сили и средства в ЕС. Важността на този въпрос беше поставена и в контекста на отношенията с НАТО. Общо бе разбирането, че подобряването на военната мобилност е комплексна задача от първостепенно значение за двете организации, които трябва да подходят към нейното решение координирано и в интерес на европейската и евроатлантическата сигурност.

Доказателство за високия интерес към обсъжданите теми беше фактът, че представителите на всички страни-членки и на структурите на Европейския съюз се включиха активно в дискусиите в рамките на трите работни заседания. Това даде възможност за представянето на различни гледни точки в търсене на ефективен и взаимно приемлив подход към решаването на поставените въпроси. За плодотворната работа на срещата допринесе и добрата организация, осъществена съвместно от екипа на дирекция „Отбранителна политика“ от Министерството на отбраната, експерти от Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и служители на Националния дворец на културата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2205 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.02.21 | 17:16

1
неква евро гей щуротия ще да е

Добави коментар

Водещи новини