Проф. Камен Плочев: В НЗОК съм, за да работя, не да се карам с министъра

  • 20 февруари 2018 18:19

  • 3066
  • 5
Проф. Камен Плочев: В НЗОК съм, за да работя, не да се карам с министъра
©

Спорът е диалектика и има две страни. Не мога да определя кое е истината, но съм считал, че съм прав и съм искал да направя нещо полезно. Грешно е конструирана здравната каса и не можеш да направиш нищо без да питаш управляващите. Щом е така, нека НЗОК да стане дирекция към Министерство на здравеопазването или финансите и нещата ще бъдат много по-точни. Това каза шефът на Здравната каса проф. Камен Плочев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Изумен съм, защото не знам кой ми е началникът. Назначава ме парламентът, а здравният министър ми иска оставката“, добави той.

В ефир, проф. Плочев призна, че е изпратил лично писмото с искане на още средства за бюджета на НЗОК. „Бях убеден, че съм внесъл писмо, с което да спрем повишаването на дефицита в НЗОК“. Малко след това министър Ананиев ме попита дали съм писал до парламент, но го направи с един остър тон. Подписът е мой и писмото е мое. Искам да се обсъди възможността да започнем да изплащаме парите, които НЗОК дължи, защото се притеснявам, че ще започнат да връщат български пациенти. Вече има такива единични случаи. Задълженията на касата са 208 милиона лева“, заяви Камен Плочев.

„Не мисля, че трябва да се отнасят с този тон с мен. Малко съм обиден. Трябва да намерим начин да работим заедно, защото проблемите трябва да се решават. Да си отида няма никакъв проблем, но това няма да реши другите проблеми. Не се чувствам виновен, защото не съм направило нищо лошо“, подчерта управителят на НЗОК.

На въпрос защо проблемът стана политически, Плочев каза, че това е по вина на министъра на здравеопазването. „След срещата на ПГ на ГЕРБ тази вечер стана ясно, че го канят следващата седмица на заседанието си, за да обсъдят ситуацията. Той се съгласи и определи това като мъдро решение. „Готов съм за диалог. Аз съм там, за да работя, не да се карам“.

„Не съм имал намерения да се свържа с опозицията. Това няма да доведе до нищо. Ако в НС бъде гласувана оставката ми, ще си отида и ще се опитам да осмисля къде съм сбъркал“.

Плочев отново подчерта, че е искал не да се актуализира бюджетът на НЗОК, а да се покрият текущите разходи. Той съобщи, че вече има отказване на безплатно лечение в чужбина - за 2016 г. - 334, за 2017 г. - 332.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3066 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.02.26 | 16:16

5
бойко лайното е мръсник

2018.02.22 | 20:43

4
За да работиш, трябва да имаш качества и да го можеш. А ти можеш ли го? Май - не.
опорна то4ка

2018.02.22 | 20:43

3
Ма той работар бил на кака Кури мом4ето той бе! Златен, зла-то!!

2018.02.22 | 20:43

2
Май не работиш ами пишеш писъмца- леко доносливи и миризливи.
Възмутен зрител

2018.02.22 | 20:43

1
Не оправдавам всичките действия на проф.Плочев, но съм силно възмутен от наглото, просташкото държание на водещата от БНТ. Държеше се като разследващ полицай! Никаква култура за водене на диалог. Като водеща, да си зададе тъпия въпрос и остави госта да говори, а не да дава за

Добави коментар

Водещи новини