Губим до 100 лева при теглене на пари от откраднатата ни карта

  • 20 февруари 2018 17:27

  • 14107
  • 1
Губим до 100 лева при теглене на пари от откраднатата ни карта
© Pixabay

Притежателите на банкови карти ще загубят до 100 лева, ако им откраднат пластиката и им изтеглят пари от сметката. Това предвижда новият новия закон за платежни услуги, който предстои парламентът да прегледа на второ четене и с който се прилага нова евродиректива.

Досега загубите бяга до 300 лева. Банката ще ни възстановява откраднатите суми до края на следващия работен ден след като я уведомим за неразрешеното теглене, освен ако няма основателни съмнения за измама. При груба небрежност обаче притежателят на картата може да понесе всичките загуби. Например, ако не си е пазил ПИН-кода в тайна, ако е записал ПИН-кода върху пластиката или го е съхранявал на едно място с нея, пише "Телеграф".

С новия закон се въвеждат и допълнителни изисквания за сигурност на плащанията по интернет, като ще има нови начини за идентификация на клиента. Има и нови текстове за сметката за основни операции, за които се начисляват минимални такси. Банките няма да могат да отказват откриването , освен ако клиентът вече няма такава сметка в същата кредитна институция или в някоя друга. Ако 10 и повече банки предоставят една услуга без такса, тя ще се определи от БНБ като безплатна.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
14107 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
20

2018.02.22 | 11:30

1
НЕ НА ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ!!!

Добави коментар

Водещи новини