Плевенското читалище "Съгласие 1869" напуска Съюза на народните читалища в България

  • 20 февруари 2018 15:36

  • 1400
  • 0
Плевенското читалище "Съгласие 1869" напуска Съюза на народните читалища в България
©

Най-старото и най-голямо плевенско читалище - "Съгласие 1869", напуска Съюза на народните читалища /СНЧ/ в България. Това съобщи председателят му Ивайло Атанасов.

Той уточни, че решението е взето от настоятелството и предстои да бъде поставено пред общо събрание на читалището през март.

Секретарят на читалището Маргарита Лазарова допълни, че "Съгласие 1869" догодина ще чества 150 години и е сред учредителите на СНЧ. За съжаление се стигна до това положение днес, което не е в интерес и на читалището, и на Съюза, коментира тя. Според нея Съюзът се превръщал "в секретна организация", до която не получали достъп.

"През последните години се забелязва пренебрегване на читалище "Съгласие 1869" от Съюза", категорична бе Лазарова пред БТА.

Най-голямото читалище в Плевен не било допуснато до прояви на Съюза като например до участие в последния конгрес "където се вземат важните решения". Представителите на настоятелството посочиха, че базата, която стопанисват е над 4200 кв.м., а библиотеката има повече книги, от колкото всички на останалите читалища в областта.

Атанасов допълни, че са писали писма до Министерството на културата, до председателя на Общинския съвет и до кмета в Плевен за читалищните проблеми, търсели срещи, но не получавали подкрепа за това. Той разкри, че вече е посещаван от представители на читалища от страната, които предлагали да бъде организиран алтернативен съюз.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1400 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини