Каракачанов: Доброволната подготовка трябва да надгражда армията

  • 20 февруари 2018 13:06

  • 1796
  • 21
Каракачанов: Доброволната подготовка трябва да надгражда армията
© Булфото (Архив)

За да можем ефективно да използваме нашата армия при кризи, ние предварително трябва да сме я подготвили и осигурили достатъчно. Това значи да умеем да използваме пълноценно финансовите средства, отпуснати от българския данъкоплатец, като ги превръщаме в реални отбранителни способности.

Това заяви министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността в приветственото си слово при откриването на двудневната годишна конференция на началника на отбраната, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

„За да бъдат въоръжените сили надежден гарант на сигурността, е необходимо изпълнението и на друг ключов приоритет в програмата на правителството, насочен към подготовката на достатъчно хора за отбраната на страната. Предстои да работим по намирането на най-ефективно и работещо решение за въвеждане на доброволна военна подготовка за защита на Отечеството“, посочи още министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността.

По думите му доброволната подготовка трябва да надгражда професионалната армия като осигурява допълнително подготвени млади хора, готови да изберат военната професия. По темата вече е в ход широк обществен дебат, подчерта той.

За бюджета за отбрана министър Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността припомни, че има утвърден „Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на Република България до 2024 г.“ Планът съдържа две приложения, които засягат изпълнението на ангажиментите както по линия на НАТО, така и по линия на Постоянното структурирано сътрудничество на Европейския съюз. „Наш дълг е да работим за неговото конкретно изпълнение при това не само в количествено, но и в качествено измерение. Говорим за достигането на 2% от Брутния вътрешен продукт за отбрана, но ние имаме и друга ключова цел – 20% от бюджета за отбрана да се използва именно за ново и оперативно съвместимо въоръжение и техника на най-високо технологично ниво“, заяви министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността.

Като непосредствена задача министърът на отбраната посочи и разработването на следващия програмен документ за развитие на въоръжените сили в по-дългосрочна перспектива – до 2032 г.

„Вярвам, че форуми като днешния набелязват единната посока на развитие и действие, които ще бъдат приложени с изискващите се воля, упоритост и решимост, на всички нива на управление на държавата“. Това заяви началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев при откриването на тазгодишното издание на конференцията. Той посочи, че изборът на темата за форума - „Предизвикателства пред системата за отбрана и използването на Въоръжените сили при развитие на военно-политическа криза“ е продиктуван от нейната актуалност и съответства на динамично променящата се среда на сигурност, както и на отговорността да се поддържа и развива адекватна на сегашните реалности система за отбрана.

„Изводите от натрупания опит показват, че само военните усилия, без тясното взаимодействие с гражданските структури, не са достатъчни за предотвратяване на рисковете, произтичащи от динамичната обстановка на сигурност. Тя поставя все по-широк спектър от изисквания към отбранителните способности на страната ни в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз“, категоричен бе началникът на отбраната.

Генерал-лейтенант Андрей Боцев посочи, че за повишаване ефективността на системата за отбрана, необходимо е да бъде доразвита съществуващата нормативна база, теория и практика, да се обсъдят и предложат направления за нейното усъвършенстване, като сложна съвкупност от военни и невоенни способности.

На откриването на конференцията присъстваха председателят на Комисията по отбрана Константин Попов, висшият команден състав, ръководители и представители на държавни институции, генерали и офицери от видовете Въоръжени сили, директори на дирекции в Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1796 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
ЧЕТЕТЕ

2018.02.20 | 21:48

21
ДОГАН НАИБАЛ БОЙКО КУРВАТА В ТОАЛЕТНАТА !
ЧЕТЕТЕ

2018.02.20 | 21:47

20
ДОГАН НАИБАЛ БОЙКО КУРВАТА В ТОАЛЕТНАТА !
ЧЕТЕТЕ

2018.02.20 | 21:46

19
ДОГАН НАИБАЛ БОЙКО КУРВАТА В ТОАЛЕТНАТА !
ЧЕТЕТЕ

2018.02.20 | 21:45

18
ДОГАН НАИБАЛ БОЙКО КУРВАТА В ТОАЛЕТНАТА !
ЧЕТЕТЕ

2018.02.20 | 21:44

17
ДОГАН НАИБАЛ БОЙКО КУРВАТА В ТОАЛЕТНАТА !
ЧЕТЕТЕ

2018.02.20 | 21:43

16
ДОГАН НАИБАЛ БОЙКО КУРВАТА В ТОАЛЕТНАТА !
ЧЕТЕТЕ

2018.02.20 | 21:41

15
ДОГАН НАИБАЛ БОЙКО КУРВАТА В ТОАЛЕТНАТА !
ЧЕТЕТЕ

2018.02.20 | 21:39

14
ДОГАН НАИБАЛ БОЙКО КУРВАТА В ТОАЛЕТНАТА !
ЧЕТЕТЕ

2018.02.20 | 21:38

13
ДОГАН НАИБАЛ БОЙКО КУРВАТА В ТОАЛЕТНАТА !
ЧЕТЕТЕ

2018.02.20 | 21:35

12
ДОГАН НАИБАЛ БОЙКО КУРВАТА В ТОАЛЕТНАТА !

Добави коментар

Водещи новини